Jump to content

Analiza e kërkesave

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Analiza e kërkesave është faza e parë në procesin e sistemeve inxhinierike dhe procesin e ndërtimit të softuerëve.[1]

Analiza e kërkesaveinxhinieri softuerike dhe "sistemet inxhinierike", përfshin ato detyra që shkojnë në përcaktimin e nevojave ose kushtet për të përmbushur një produkt të ri ose për të ndryshuar, duke marrë parasysh konfliktet e mundshme të kërkesave, si të përdoruesit ashtu edhe prodhuesit.

Analiza e kërkesave zë vend të rëndësishëm në ndërtimin e një projekti.[2] Kërkesave duhet të jenë të dokumentuara, të zbatueshme, të matshme, të testueshme, të gjurmueshme, në lidhje me nevojat apo mundësitë e identifikuara të biznesit, dhe të përcaktuara në një nivel të detajuar të mjaftueshme për hartimin e sistemit. Kërkesat mund të jenë arkitektonike, strukturore, kërkesa funksionale, dhe kërkesa jo-funksionale.

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nga pikëpamja konceptuale, analiza e kërkesave përfshin tre llojet të aktiviteteve:

  • Nxjerrja e kërkesave: është detyra e komunikimit me klientët dhe përdoruesit për të përcaktuar se çfarë janë kërkesat e tyre. Kjo është quajtur ndonjëherë edhe si grumbullimi i kërkesave.
  • Analiza e kërkesave: përcaktimin nëse kërkesat e parashikuara janë të paqarta, jo të plota, dykuptimtë, ose kontradiktore, dhe pastaj zgjidhjen e këtyre çështjeve.
  • Regjistrimi i kërkesave: Dokumentimi i kërkesave në forma të ndryshme.

Analiza e kërkesave mund të jetë një proces i gjatë dhe i rëndë gjatë së cilës janë të përfshira shumë aftësi delikate psikologjike. Sistemet e reja kanë ndryshuar mjedisin dhe marrëdhëniet midis njerëzve, kështu që është e rëndësishme për të identifikuar të gjitha palët, duke marrë parasysh të gjitha nevojat e tyre dhe për të siguruar që ata të kuptojnë pasojat e sistemeve të reja.

Burimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Systems Engineering Fundamentals Arkivuar 22 korrik 2011 tek Wayback Machine Defense Acquisition University Press, 2001
  2. ^ Executive editors: Alain Abran, James W. Moore; editors Pierre Bourque, Robert Dupuis, red. (2005). "Chapter 2: Software Requirements". Guide to the software engineering body of knowledge (në anglisht) (bot. 2004). Los Alamitos, CA: IEEE Computer Society Press. ISBN 0-7695-2330-7. Marrë më 2007-02-08. It is widely acknowledged within the software industry that software engineering projects are critically vulnerable when these activities are performed poorly. {{cite book}}: |editor= ka emër të përgjithshëm (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e redaktorëve (lidhja)

livadhin tone

Lexime tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhjet e jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]