Jump to content

Analiza e sistemeve

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Analiza e sistemeve është studimi që përcakton subjektet bashkëvepruese, duke përfshirë analizën e sistemeve kompjuterike. Kjo fushë është e lidhur ngushtë me analizën e kërkesave apo operacionet e kërkimit. Ajo është gjithashtu "një hulumtim eksplicit formal i kryer për të ndihmuar dikë (të referuara si vendimmarrës) të identifikojë një kurs më të mirë të veprimit dhe të marrë një vendim më të mirë".[1]

Termi analizë në fjalorin e gjuhës shqipe [2] ka kuptimin: Metodë studimi me të cilën e tëra zbërthehet në pjesët e veta përbërëse, me qëllim që të zbulohet ndërtimi i së tërës dhe lidhjet ndërmjet pjesëve; kund. sintezë. Këto terma janë në disiplinën shkencore nga matematika dhe logjika për ekonominë dhe për të treguar psikologjinë e procedurave të ngjashme hetimore. Analiza është përcaktuar si procedurë me të cilën ne e ndajmë një tërësi intelektuale ose substanciale në pjesë. Sinteza është përcaktuar si procedurë me të cilën kombinon elemente të veçanta apo komponentëve në mënyrë që të formojnë një tërësi koherente [3]. Studiuesit e analizës së sistemeve zbatojnë metodologji për analizën e sistemeve të përfshirë për të formuar një tablo të përgjithshme. Analiza e sistemit është përdorur në çdo fushë ku ka një punë të zhvillimit. Analiza mund të përkufizohet si një seri të komponentëve që kryejnë funksionin organik së bashku.

Teknologjia e informacionit

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zhvillimi i një sistemi të informacionit të bazuar në kompjuter përfshin në një fazë analizën e sistemeve që prodhon ose rrit modelin e të dhënave e cila në vetvete është një shenjë paralajmëruese për krijimin ose rritjen e një bazë të dhënash (shih Christopher J. Date "An Introduction to Database Systems"). Ekziston një numër i qasjeve të ndryshme për analizën e sistemit. Kur një sistemi të informacionit të bazuar në kompjuter është zhvilluar, analiza e sistemeve (në bazë të Modeli Waterfall) do të përbënte hapat e mëposhtëm:

  • Zhvillimi i një studimit të fizibilitetit, që përfshin përcaktimin nëse një projekt është i realizueshëm nga ana ekonomike, sociale, teknologjike dhe organizative.
  • Kryerja e masave për gjetjen e fakteve, i projektuar për të konstatuar kërkesat e përdoruesit përfundimtarë të sistemit. Këto zakonisht bëjnë​​intervista, pyetësorë, ose vërejtje vizuele të punës në sistemin ekzistues.
  1. ^ "SYSTEMS ANALYSIS". Arkivuar nga origjinali më 22 gusht 2007. Marrë më 22 gusht 2007. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Fjalori I Gjuhës Shqipe
  3. ^ Tom Ritchey, Analysis and .