Jump to content

Zgjidhja e problemit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Zgjidhja e problemit përbëhet nga përdorimi i metodave gjenerike ose ad hoc, në mënyrë të rregullt, për gjetjen e zgjidhjeve të problemeve. Disa nga teknikat e zgjidhjes-së-problemit janë zhvilluar dhe përdoren në inteligjencën artificiale, shkenca kompjuterike, inxhinieri, matematikë, mjekësi, etj. kanë lidhje me teknikat mendore të zgjidhjes-së-problemit të studiuara në psikologji.

Termi problem-zgjidhe ose zgjidhje-e-problemit përdoret në disa disiplina, ndonjëherë me këndvështrime të ndryshme, dhe shpesh me terminologji të ndryshëm. Për shembull, është një proces mendor në psikologji dhe një proces i kompjuterizuar në shkencat kompjuterike. Problemet gjithashtu mund të klasifikohen në dy lloje të ndryshme (të përcaktuar-mirë dhe të përcaktuar-keq) nga të cilat zgjidhje të përshtatshme duhet të bëhen. Problemet e përcaktuara-keq janë ato të cilat nuk kanë qëllime të qarta, rrugë për zgjidhje, ose zgjidhje të pritshme. Problemet e përcaktuara-mirë kanë qëllime të veçanta, të përcaktuara qartë mënyrat e zgjidhjes, dhe zgjidhje të pritshme të qarta. Këto probleme të lejojë gjithashtu për më shumë planifikim fillestar se problemet e keq-përcaktuara.[1] Të jesh në gjendje për të zgjidhur probleme nganjëherë duhet të përballesh me pragmatikë (logjikë) dhe semantikë (interpretim i problemit). Aftësia për të kuptuar se çfarë është qëllimi i problemit dhe çfarë rregulla mund të aplikohen, paraqesin çelësin në zgjidhjen e problemit. Ndonjëherë problemi kërkon të menduarit abstrakt dhe ardhja deri tek zgjidhjet kreative.

Shkencat kognitive

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shkenca kompjuterike dhe algoritmet

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

shkencat kompjuterike dhe në një pjesë të inteligjencës artificiale e cila merret me algoritme ("algoritmike"), zgjidhja e problemit përfshin një numër të teknikave të njohura si algoritme, heuristikë, analiza të shkaktuara nga rrënja (root cause analysis), etj. Në këto disiplina, zgjidhja e problemit është pjesë e një procesi më të madh i cili përfshin përcaktimin e problemeve, eliminimi i proceseve të dyfishta, analiza, diagnoza, riparimi, etj.

Shkencat kognitive: dy shkolla

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
  1. ^ Schacter, D.L. et al. (2009).

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]