Jump to content

Vendimmarrja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një shembull i diagramit rrjedhës që paraqet procesin e vendimit për të shruar një artikull të ri në Wikipedia.

psikologji, vendimmarrja konsiderohet si procesi kognitiv që rezulton në përzgjedhjen e një besimi ose një drejtimi të veprimit mes disa mundësive alternative. Çdo proces i marrjes së vendimit prodhon një zgjedhje përfundimtare që mund ose nuk mund të nxisë veprime. Vendimmarrja është procesi i identifikimit dhe zgjedhja e alternativave të bazuara në vlerat dhe preferencat e vendim-marrësit.

Përmbledhja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vendimmarrja mund të konsiderohet si një aktivitet i zgjidhjes së problemit duke e përfunduar me një zgjidhje që supozohet të jetë e kënaqshme. Ky pra, është një proces i cili mund të jetë pak a shumë racionale apo irracionale dhe mund të bazohet në njohuritë eksplicite apo njohuri të heshtura(të nënkuptuara).

Performanca e njeriut në lidhje me vendimet ka qenë subjekt i kërkimeve aktive nga disa këndvështrime:

  • Psikologjike: shqyrtimin e vendimeve individuale në kontekstin një sërë nevojave, parapelqimeve dhe vlerave që individi ka apo kërkon.
  • Kognitive: procesi i vendimmarrjes konsiderohet si një proces i vazhdueshëm i integruar në bashkëveprim me mjedisin.
  • Normative: analiza e vendimeve individuale merren me logjikën e vendimmarrjes dhe racionalitetit dhe zgjedhjen e pandryshueshme që kjo të çon [1].

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Kahneman, Daniel; Tversky, Amos, red. (2000). Choices, values, and frames. New York; Cambridge, UK: Russell Sage Foundation; Cambridge University Press. ISBN 0521621720. OCLC 42934579. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)