Jump to content

Kërkimet operacionale

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kërkimet operacionale , shpesh e shkurtuar në inicializmin KO, është një disiplinë që merret me zhvillimin dhe zbatimin e metodave analitike për të përmirësuar vendimmarrjen. [1] Termi shkencë e menaxhimit përdoret herë pas here si sinonim. [2]

Duke përdorur teknika nga shkenca të tjera matematikore, të tilla si modelimi, statistika dhe optimizimi, kërkimet operacionale arrijnë në zgjidhje optimale ose afërsisht optimale për problemet e vendimmarrjes . Për shkak të theksit të saj në aplikimet praktike, kërkimi i operacioneve është mbivendosur me shumë disiplina të tjera, veçanërisht inxhinierinë industriale . Kërkimet operacionale shpesh kanë të bëjnë me përcaktimin e vlerave ekstreme të disa objektivave të botës reale: maksimumin (e fitimit, performancës ose rendimentit) ose minimumin (e humbjes, rrezikut ose kostos). Duke u nisur nga përpjekjet ushtarake para Luftës së Dytë Botërore, teknikat e saj janë rritur për të kapur probleme në një sërë industrish. [3]

  1. ^ "What is O.R.?". INFORMS.org. Marrë më 7 janar 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Wetherbe, James C. (1979), Systems analysis for computer-based information systems, West series in data processing and information systems, West Pub. Co., ISBN 9780829902280 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "What is OR". HSOR.org. Marrë më 13 nëntor 2011. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)