Jump to content

Dizajni grafik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

[1] Erjon Stambolli

Dizajni grafik i Shenjave ndërkombëtare të komunikacionit

Dizajni grafik hynë në llojin e arteve i cili shfrytëzohet me kombinimin e tipografisë, ilustrimit, fotografisë dhe shtypit, me të cilën me kombinim vizual, prezanton ndonjë ide apo porosi, me qëllim të informimit, vërtetimit apo edukimit.

Në kohën tonë dizajni grafik merret në mënyrë të barabartë me teknologjinë e re, si që është video, filmi dhe multimedia. Kryesisht e lidhur me objektet (ambalazhi, dizajni industrial, dizajni i hapësirave të ekspozuara por edhe të arkitekturës) dydimensionale dhe tredimensionale.

Edhe pse për formësimin e formave kërkohet kreativitet dhe njohuri e stileve (më parë dizajnerërt grafik në të shumtën e rasteve artistë të shkolluar : piktorët apo grafikët, prandaj dy karakteristika janë që e përbëjnë dizajnin grafik të ndryshëm nga arti dhe arti i cili përdoret :

  • porosia është e nevojshme të formësohet në atë mënyrë që të jetë e dalluar dhe e kuptuar për publikun.
  • dizajneri duhet të ketë njohuri për teknikën të cilën e përdorë.

Për herë të parë termi dizajner grafik është i shënuar nga Williamu Addisonu Dwigginsu në vitin 1922, ndërsa në përdorim të gjerë hynë pas Luftës së dytë botërore.

Klasifikimi i dizajnit grafik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Dizajn i identitetit vizual
  • Dizajn i ambalazhit
  • Dizajn i publikimeve
  • Signalistizimi

Historia e dizajnit grafik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dizajni grafik zbërthen qeshtjet qe kane te bëjnë me spektrin e gjere te disiplinave te përgatitjes se librit me ilustrim, te grafikes reklamuese me komunikimet vizuale (posteri, emblema, simboli, pulla postare, etiketa, te kaligrafisë (bukurshkrimit) me tipografi etj.

Dizajni grafik në botë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dizajni grafik në Kosovë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nismëtarë të themelimit të Katedrës së Dizajnit Grafik ishin : Prof. Rexhep Ferri, Prof. Agush Beqiri, Prof.Mateja Rodiqi, Prof. Stjepan Fileki, Prof. Agim Salihu, Prof. Faik Krasniqi dhe Prof. Menduh Nushi.

Lidhjet e jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ . ISBN htyy. {{cite book}}: |first= i mungon |last= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh |title= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Shiko vlerën e |isbn=: simbol i palejuar (Ndihmë!)