Eksperti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Adolf von Becker : Eksperti i Artit

Ekspert është dikush që ka një kuptim dhe kompetencë të gjerë dhe të thellë për sa i përket njohurive, aftësive dhe përvojës përmes praktikës dhe edukimit në një fushë ose fushë të caktuar studimi. Në mënyrë joformale, një ekspert është dikush i njohur gjerësisht si një burim i besueshëm i teknikës ose aftësive, nga aftësia e të cilit për të gjykuar ose për të vendosur drejt, me drejtësi ose me mençuri i jepet autoritet dhe status nga kolegët ose publiku në një fushë specifike të mirëpërcaktuar. Një ekspert, në përgjithësi, është një person me njohuri ose duhësi të gjera bazuar në kërkime, përvojë ose profesion dhe në një fushë të caktuar studimi. Ekspertët thirren për këshilla për lëndën e tyre përkatëse, por ata jo gjithmonë bien dakord për të dhënat e një fushe studimi. Një ekspert mund të besohet, në bazë të kredencialeve, trajnimit, arsimimit, profesionit, publikimit ose përvojës, se ka njohuri të veçanta për një temë përtej asaj të një personi mesatar, të mjaftueshme që të tjerët të mund të mbështeten zyrtarisht (dhe ligjërisht ) në opinionin e individit për atë temë. Historikisht, një ekspert quhej një i urtë . Individi ishte zakonisht një mendimtar i thellë i dalluar për mençuri dhe gjykim të shëndoshë.

Në fusha specifike, përkufizimi i ekspertit është përcaktuar mirë me konsensus dhe për këtë arsye nuk është gjithmonë e nevojshme që individët të kenë një kualifikim profesional ose akademik që ata të pranohen si ekspertë. Në këtë aspekt, një bari me pesëdhjetë vjet përvojë në kujdesin e tufave do të njihet gjerësisht se ka ekspertizë të plotë në përdorimin dhe trajnimin e qenve të deleve dhe kujdesin ndaj deleve. Një shembull tjetër nga shkenca kompjuterike është se një sistem ekspert mund të mësohet nga një njeri dhe më pas të konsiderohet një ekspert, shpesh duke tejkaluar qeniet njerëzore në detyra të veçanta. Në ligj, eksperti duhet të njihet me argument dhe autoritet.[1]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Ericsson & Stasewski 1989.