Jump to content

Profesioni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një gravurë e shekullit të 19-të e një fermeri që konsultohet me mjekun, famullitarin dhe avokatin e tij.

Profesioni është një fushë pune që është profesionalizuar me sukses.[1] Ai mund të përkufizohet si një grup i disiplinuar individësh, profesionistësh, të cilët i përmbahen standardeve etike dhe që e mbajnë veten si dhe janë të pranuar nga publiku si posedues të njohurive dhe aftësive të veçanta në një trup të njohur gjerësisht të të mësuarit që rrjedh nga kërkimi, edukimi dhe trajnime në një nivel të lartë dhe të cilët janë të përgatitur për të zbatuar këto njohuri dhe për t'i ushtruar këto aftësi në interes të të tjerëve.[2][3]

Profesionet profesionale bazohen në trajnime të specializuara arsimore, qëllimi i të cilave është të ofrojë këshilla dhe shërbime objektive të painteresuara për të tjerët, për një kompensim të drejtpërdrejtë dhe të përcaktuar, krejtësisht pavarësisht nga pritshmëria e përfitimeve të tjera të biznesit. Tradita mesjetare dhe ajo e hershme moderne njihte vetëm 3 profesione: hyjninë, mjekësinë dhe drejtësinë, të cilat quheshin profesione të mësuara.[4] Një profesion nuk është një tregti[5] dhe as një industri.[6]

Disa profesione ndryshojnë pak në status dhe fuqi, por prestigji i tyre përgjithësisht mbetet i qëndrueshëm me kalimin e kohës, edhe nëse profesioni fillon të ketë studime dhe arsimim formal më të kërkuar.[7] Disiplinat e formalizuara kohët e fundit, si arkitektura, tani kanë periudha po aq të gjata studimi të lidhura me to.[8]

Edhe pse profesionet mund të gëzojnë status relativisht të lartë dhe prestigj publik, jo të gjithë profesionistët marrin paga të larta, madje edhe brenda profesioneve të veçanta ekzistojnë dallime të konsiderueshme në paga. Në ligj, për shembull, një avokat mbrojtës i korporatës që punon për orë mund të fitojë disa herë më shumë se sa fiton një prokuror ose mbrojtës publik.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Jesusi dhe doktori i Faith,
nga shoqëruesit të Giuseppe Ribera

Mënyrë klasike, ka qenë që vetëm tri: hyjnia, mjekësi, dhe ligji[9]— të ashtu-quajtur "profesione të mësuar". Objektivat kryesore që bëjnë një profesion të identifikohet si një profesion janë:

 1. Bëhet një profesion me kohë të plotë;
 2. Themelohet shkolla e parë e trajnimit;
 3. Themelohet shkolla, universiteti i parë;
 4. Themelohet Shoqata e parë lokale;
 5. Themelohet Shoqata Kombëtare e parë;
 6. U futën kodet e etikës profesionale;
 7. Shteti themeloj ligjet e licensimit .[9]

Me rritjen e teknologjisë dhe specializimit profesionale në shekullin e 19-të, organet e tjera filluan të kërkojnë statusin profesional: farmaci, mjekësinë veterinare, infermierinë, mësimdhënie, bibliotekarisë, optometri dhe punës sociale, të cilat mund të pretendojnë, duke përdorur këto objektiva, të jenë të profesione nga 1900 [10].

Ashtu si disa profesione që rritet në status dhe pushtet nëpër faza të ndryshme, kështu që të tjerët mund të zvogëlohen9ose humbin pushtet). Kjo është e karakterizuar nga rrobat e kuqe e peshkopëve duke i hapur udhë rrobave të zeza të avokatëve dhe pastaj rrobave të bardha të mjekëve [11]. Kohët e fundit janë zyrtarizuar disiplina, të tilla si arkitektura, tani kanë periudha të gjata të studimit në mënyrë të barabartë lidhur me to [12].

Lista e profesioneve të shquara[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Profesionet përfshijnë:[13][14]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Perkin, Harold James (2002). The Rise of Professional Society: England Since 1880 (në anglisht) (bot. 2nd). Routledge. ISBN 9780415301787. OCLC 1378675481.
 2. ^ "What is a Profession". Australian Council of Professions. 2003. Arkivuar nga origjinali më 1 shtator 2022. Marrë më 19 shkurt 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "What is a Profession". Professional Standards Council. Arkivuar nga origjinali më 12 mars 2022. Marrë më 9 gusht 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ See for example: Fisher, Redwood, red. (gusht 1846). "Statistics of the State of New-York". Fisher's National Magazine and Industrial Record. 3 (3): 234. Marrë më 17 gusht 2013. [...] the three learned professions of divinity, law, and medicine [...] {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ John J Parker, "A Profession Not a Skilled Trade" (1955-1956) 8 South Carolina Law Quarterly 179 HeinOnline Arkivuar 6 gusht 2020 tek Wayback Machine; Sommerlad, Harris-Short, Vaughan and Young (eds), The Futures of Legal Education and the Legal Profession, Bloomsbury, 2015, p 147; Richard Colman, "Medicine is a profession not a trade" Arkivuar 15 dhjetor 2021 tek Wayback Machine, British Medical Journal, 7 October 2001; A M Linz, "A profession, not a trade" (December 1990) New York State Dental Journal 56(10):16 PubMed Arkivuar 16 qershor 2018 tek Wayback Machine; E. G. Eberle, "The practice of medicine held to be a profession and not a trade" (August 1939) 28 Journal of the American Pharmaceutical Association 482 Wiley Arkivuar 15 dhjetor 2021 tek Wayback Machine; Wendler, Tremml and Buecker (eds), Key Aspects of German Business Law: A Practical Manual, 2nd Ed, Springer, 2002, p 255; William F Ryan, "Methods of Achieving Professional Recognition" (1946) The American Engineer, vols 16-17, p 8 [1] [2].
 6. ^ (1961) 2 The Industrial and Labour Law Digest, 1926-1959, Annotated 668; Sharma and Goyal, Hospital Administration And Human Resource Management, 5th Ed, PHI Learning, p 445.
 7. ^ Fossum, John; Moore, Michael (dhjetor 1975). "The stability of longitudinal and cross-sectional occupational prestige rankings". Journal of Vocational Behavior. 7 (3): 305–311. doi:10.1016/0001-8791(75)90072-X. Arkivuar nga origjinali më 25 prill 2022. Marrë më 17 shtator 2020 – nëpërmjet Elsevier Science Direct. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Holm, Ivar (2006): Ideas and Beliefs in Architecture and Industrial design: How attitudes, orientations and underlying assumptions shape the built environment. Oslo School of Architecture and Design. ISBN 82-547-0174-1.
 9. ^ a b Perks, R.W.(1993): Accounting and Society. Chapman & Hall (London); ISBN 0-412-47330-5. p.2.
 10. ^ Buckley, J.W. & Buckley, M.H. (1974): The Accounting Profession. Melville, Los Angeles. Quoted by Perks, p.4.
 11. ^ Zola, I.K. (1977): Healthism and disabling medicalization. Marion Boyars Publishers, New York. Quoted by Perks, p.4.
 12. ^ Ideas and Beliefs in Architecture and Industrial design: How attitudes, orientations and underlying assumptions shape the built environment. Oslo School of Architecture and Design. ISBN 82-547-0174-1.
 13. ^ "Lorne M. Fienberg, ''Examples of Professions''". Arkivuar nga origjinali (PDF) më 6 janar 2019. Marrë më 2009-11-07. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ "CALIFORNIA STANDARDS FOR THE TEACHING PROFESSION" (PDF). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 8 tetor 2009. Marrë më 2009-11-07. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)