Jump to content

Psikologu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Psikologia Rojin Nazik në klinikën e saj në Ankara, ku ekzaminon klientët e saj.

Një Psikolog është një profesionist që praktikon psikologjinë dhe studion gjendjet mendore, proceset dhe sjelljen perceptuese, njohëse, emocionale dhe sociale. Puna e tyre shpesh përfshin eksperimentimin, vëzhgimin dhe interpretimin se si individët lidhen me njëri-tjetrin dhe me mjediset e tyre.

Psikologët zakonisht marrin një diplomë bachelor, e ndjekur nga një diplomë master ose doktoraturëpsikologji. Ndryshe nga mjekët psikiatër dhe infermierët psikiatër, psikologët zakonisht nuk mund të përshkruajnë ilaçe, por në varësi të juridiksionit, disa psikologë me trajnime shtesë mund të licencohen për të dhënë medikamente; kërkesat për kualifikim mund të jenë të ndryshme nga diploma bachelor dhe master.

Psikologët marrin trajnim të gjerë në testimin psikologjik, pikëzimin, interpretimin dhe raportimin, ndërsa psikiatrit zakonisht nuk janë të trajnuar në testimin psikologjik. Psikologët janë gjithashtu të trajnuar dhe shpesh specializohen në një ose më shumë psikoterapi për të përmirësuar simptomat e shumë çrregullimeve mendore, duke përfshirë por pa u kufizuar në trajtimin e ankthit, depresionit, çrregullimit të stresit post-traumatik, skizofrenisë, çrregullimit bipolar, çrregullimeve të personalitetit dhe çrregullimeve të të ngrënit. Trajtimi nga psikologët mund të jetë individual ose në grup. Terapia konjitive e sjelljes është një psikoterapi e përdorur, e studiuar mirë dhe me efikasitet të lartë e praktikuar nga psikologët. Psikologët mund të punojnë me një sërë institucionesh dhe njerëzish, si shkolla, burgje, në një klinikë private, në një vend pune ose me një ekip sportiv.

Psikologjia e aplikuar zbaton teorinë për të zgjidhur problemet në sjelljen e njerëzve dhe kafshëve. Fushat e aplikuara përfshijnë psikologjinë klinike, psikologjinë e këshillimit, psikologjinë sportive, psikologjinë mjekoligjore, psikologjinë industriale dhe organizative, psikologjinë shëndetësore dhe psikologjinë shkollore. Licencimi dhe rregulloret mund të ndryshojnë sipas shtetit dhe profesionit.[1]

Psikologjia

  1. ^ "Psychologist", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-17, marrë më 2022-12-20