Jump to content

Puna sociale

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Puna sociale është një disiplinë akademike dhe profesion i bazuar në praktikë që ka të bëjë me plotësimin e nevojave themelore të individëve, familjeve, grupeve, komuniteteve dhe shoqërisë në tërësi për të rritur mirëqenien e tyre individuale dhe kolektive. [1] [2] Praktika e punës sociale bazohet në fusha, të tilla si psikologjia, sociologjia, shëndetësia, shkenca politike, zhvillimi i komunitetit, ligji dhe ekonomia për t'u angazhuar me sisteme dhe politika, për të kryer vlerësime, për të zhvilluar ndërhyrje dhe për të përmirësuar funksionimin dhe përgjegjësinë shoqërore . Qëllimet përfundimtare të punës sociale përfshijnë përmirësimin e jetës së njerëzve, zbutjen e shqetësimeve biopsikosociale, fuqizimin e individëve dhe komuniteteve dhe arritjen e drejtësisë sociale .

Praktika e punës sociale shpesh ndahet në tre nivele. Mikro-puna përfshin punën e drejtpërdrejtë me individë dhe familje, të tilla si ofrimi i këshillimit/terapisë individuale ose ndihma e një familjeje në aksesin e shërbimeve. Mezzo-work përfshin punën me grupe dhe komunitete, të tilla si kryerja e terapisë në grup ose ofrimi i shërbimeve për agjencitë e komunitetit. Makro-puna përfshin nxitjen e ndryshimit në një shkallë më të gjerë përmes avokimit, politikës sociale, zhvillimit të kërkimit, administrimit të shërbimeve jofitimprurëse dhe publike, ose punës me agjencitë qeveritare . [3] Duke filluar nga vitet 1960, disa universitete filluan programet e menaxhimit të punës sociale, për të përgatitur studentët për menaxhimin e organizatave të shërbimit social dhe njerëzor, përveç edukimit klasik të punës sociale. [4]

Profesioni i punës sociale [5] u zhvillua në shekullin e 19-të, me disa nga rrënjët e tij në filantropinë vullnetare dhe në organizimin bazë . [6] Megjithatë, përgjigjet ndaj nevojave sociale kishin ekzistuar shumë kohë më parë, kryesisht nga lëmosha publike, bamirësi private dhe organizata fetare . Efektet e Revolucionit Industrial dhe të Depresionit të Madh të viteve 1930 ushtronin presion mbi punën sociale për t'u bërë një disiplinë më e përcaktuar pasi punonjësit socialë iu përgjigjën shqetësimeve për mirëqenien e fëmijëve në lidhje me varfërinë e përhapur dhe mbështetjen në punën e fëmijëve në mjediset industriale.  [ duhet citat për të verifikuar ] [7] [8]

Puna sociale është një profesion i gjerë që ndërthuret me disa disiplina. Organizatat e punës sociale ofrojnë përkufizimet e mëposhtme:

Puna sociale është një profesion i bazuar në praktikë dhe një disiplinë akademike që promovon ndryshimin dhe zhvillimin shoqëror, kohezionin social dhe fuqizimin dhe çlirimin e njerëzve. Parimet e drejtësisë sociale, të drejtat e njeriut, përgjegjësia kolektive dhe respekti për diversitetet janë thelbësore për punën sociale. E mbështetur nga teoritë e punës sociale, shkencave sociale, shkencave humane dhe njohurive vendase, puna sociale angazhon njerëzit dhe strukturat për të adresuar sfidat e jetës dhe për të përmirësuar mirëqenien. [9]

— Federata Ndërkombëtare e Punonjësve Socialë

Puna sociale është një profesion që ka të bëjë me ndihmën e individëve, familjeve, grupeve dhe komuniteteve për të përmirësuar mirëqenien e tyre individuale dhe kolektive. Ai synon të ndihmojë njerëzit të zhvillojnë aftësitë dhe aftësinë e tyre për të përdorur burimet e tyre dhe ato të komunitetit për të zgjidhur problemet. Puna sociale ka të bëjë me problemet individuale dhe personale, por edhe me çështje më të gjera sociale si varfëria, papunësia dhe dhuna në familje. [10]

- Shoqata Kanadeze e Punonjësve Socialë

Praktika e punës sociale konsiston në aplikimin profesional të parimeve dhe teknikave sociale për një ose më shumë nga qëllimet e mëposhtme: ndihma e njerëzve për të marrë shërbime të prekshme; këshillim dhe psikoterapi me individë, familje dhe grupe; duke ndihmuar komunitetet ose grupet të ofrojnë ose përmirësojnë shërbimet sociale dhe shëndetësore dhe të marrin pjesë në proceset legjislative. Praktika e punës sociale kërkon njohuri për zhvillimin dhe sjelljen njerëzore; të institucioneve sociale, ekonomike dhe kulturore; dhe ndërveprimin e të gjithë këtyre faktorëve. [11]

— Shoqata Kombëtare e Punonjësve Socialë

Punonjësit socialë punojnë me individë dhe familje për të ndihmuar në përmirësimin e rezultateve në jetën e tyre. Kjo mund të ndihmojë në mbrojtjen e njerëzve vulnerabël nga dëmtimi ose abuzimi ose duke i mbështetur njerëzit që të jetojnë të pavarur. Punonjësit socialë mbështesin njerëzit, veprojnë si avokatë dhe i drejtojnë njerëzit drejt shërbimeve që mund të kërkojnë. Punonjësit socialë shpesh punojnë në ekipe shumëdisiplinore së bashku me profesionistë të shëndetësisë dhe arsimit. [12]

- Shoqata Britanike e Punonjësve Socialë
 1. ^ "What is Social Work? | Canadian Association of Social Workers". www.casw-acts.ca (në anglisht). 6 maj 2011. Arkivuar nga origjinali më 26 korrik 2018. Marrë më 13 maj 2019. Social work is a profession concerned with helping individuals, families, groups and communities to enhance their individual and collective well-being.
 2. ^ "Global Definition of Social Work | International Federation of Social Workers". ifsw.org (në anglishte amerikane). Arkivuar nga origjinali më 26 mars 2018. Marrë më 13 maj 2019. The following definition was approved by the IFSW General Meeting and the IASSW General Assembly in July 2014: [...] 'Social work is a practice-based profession and an academic discipline that promotes social change and development, social cohesion, and the empowerment and liberation of people. [...]'
 3. ^ Francis J. Turner (7 shtator 2005). Encyclopedia of Canadian Social Work. Wilfrid Laurier Univ. Press. fq. 219, 236. ISBN 978-0-88920-436-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Austin, Michael J. (dhjetor 2018). "Social Work Management Practice, 1917–2017: A History to Inform the Future". Social Service Review (në anglisht). 92 (4): 548–616. doi:10.1086/701278. ISSN 0037-7961. Arkivuar nga origjinali më 30 shtator 2022. Marrë më 22 qershor 2023.
 5. ^ Dorrien, Gary (2008). "Fostering Democratic Citizenship: Jane Addams". Social Ethics in the Making: Interpreting an American Tradition. Chichester: John Wiley & Sons (publikuar 2011). fq. 168. ISBN 9781444393798. Marrë më 13 maj 2019. Long condemned by conservatives for launching the social work industry, [Jane] Addams acquired academic critics who agreed for different reasons. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ "Charity Organization Societies: 1877-1893 - Social Welfare History Project". Social Welfare History Project (në anglishte amerikane). 4 shkurt 2013. Arkivuar nga origjinali më 28 mars 2019. Marrë më 29 dhjetor 2017. The COS emphasis on a scientific approach led to the use of investigation, registration, and supervision of applicants for charity. It resulted too in community-wide efforts to identify and coordinate the resources and activities of private philanthropies and the establishment of centralized 'clearinghouses' or registration bureaus that collected information about the individuals and families receiving assistance. These innovations were later incorporated into the casework method of social work, the organization of Community Chests and Councils, and the operation of Social Service Exchanges.
 7. ^ "National Conference of Charities and Corrections: Part II: Progress 1874-1893". Social Welfare History Project (në anglishte amerikane). 2012-10-26. Arkivuar nga origjinali më 7 qershor 2023. Marrë më 2021-11-14.
 8. ^ Lingwall, Jeff (2014). "Education Clauses in Corporate Charters: How Child Welfare Law Confronted the Industrial Revolution". Journal of Law & Education. 43 (2): 189–224 – nëpërmjet EBSCOhost. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ "Global Definition of Social Work" (në anglishte amerikane). International Federation of Social Workers. Arkivuar nga origjinali më 19 shkurt 2016. Marrë më 19 korrik 2017.
 10. ^ "What is Social Work?" (në anglisht). Canadian Association of Social Workers. 6 maj 2011. Arkivuar nga origjinali më 26 korrik 2018. Marrë më 19 korrik 2017.
 11. ^ "Practice - NASW". National Association of Social Workers. Arkivuar nga origjinali më 31 maj 2002. Marrë më 19 korrik 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ "What Is Social Work?". British Association of Social Workers. 6 prill 2018. Arkivuar nga origjinali më 15 maj 2018. Marrë më 22 qershor 2023. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)