Jump to content

Llogaritja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një llogaritje apo kalkulim është një proces i qëllimshëm matematik që transformon një ose më shumë hyrje në një ose më shumë rezultate. Termi përdoret në një sërë kuptimesh, nga llogaritja aritmetike shumë e përcaktuar e përdorimit të një algoritmi, deri te heuristikat e paqarta të llogaritjes së një strategjie në një konkurs, ose llogaritja e mundësisë për një marrëdhënie të suksesshme midis dy njerëzve.

Për shembull, shumëzimi i 7 me 6 është një llogaritje e thjeshtë algoritmike. Nxjerrja e rrënjës katrore ose rrënjës së kubit të një numri duke përdorur modele matematikore është një llogaritje algoritmike më komplekse.

Vlerësimet statistikore të rezultateve të mundshme të zgjedhjeve nga sondazhet përfshijnë gjithashtu llogaritjet algoritmike, por prodhojnë një varg mundësish dhe jo përgjigje të sakta.

Të llogaritësh do të thotë të përcaktosh matematikisht në rastin e një numri ose sasie, ose në rastin e një problemi abstrakt për të nxjerrë përgjigjen duke përdorur logjikën, arsyen ose sensin e përbashkët.[1] Fjala angleze rrjedh nga latinishtja calculus, që fillimisht do të thoshte një gur i vogël në fshikëzën e tëmthit (nga latinishtja calx). Do të thoshte gjithashtu një guralec që përdoret për llogaritje, ose një gur i vogël që përdoret si banak në numërator (latinisht abakus, greqisht abax). Abacus ishte një instrument i përdorur nga grekët dhe romakët për llogaritjet aritmetike, që i paraprin rregullit të rrëshqitjes dhe kalkulatorit elektronik, dhe përbëhej nga guralecë të shpuar që rrëshqisnin mbi shufra hekuri.

Llogaritja është një parakusht për llogaritjen.

  1. ^ "calculate | Definition of calculate in English by Oxford Dictionaries". Oxford Dictionaries | English. Arkivuar nga origjinali më 31 gusht 2018. Marrë më 2018-08-30. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)