Jump to content

Grup i të dhënave

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një grup i të dhënave (ose dataset, data set) është një koleksion i të dhënave. Më së shpeshti, një grup i të dhënave korrespondon me përmbajtjen e një tabele nga një bazë të dhënash, ose nga një matricë e të dhënave statistikore, ku çdo kolonë nga tabela përfaqëson një ndryshore(variabël) të veçantë, dhe çdo rresht korrespondon me një anëtar të caktuar të grupit të të dhënavenë fjalë. Grupi i të dhënave liston vlerat për secilën nga ndryshoret, të tilla si lartësi dhe pesha e një objekti, për secilin anëtar të grupit të të dhënave. Çdo vlerë është e njohur si një datum. Grupi i të dhënave mund të përmbajë të dhëna për një apo më shumë anëtarë, që korrespondon me numrin e rreshtave.

Vetitë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disa karakteristika përcaktojnë strukturën dhe vetitë e një grupi të të dhënave. Këto përfshijnë numrin dhe llojet e atributeve ose ndryshoreve, dhe masa të ndryshme statistikore të zbatueshme për ta, të tilla si devijim standard dhe kurtosis.[1]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Jan M. Żytkow, Jan Rauch (1999). Principles of data mining and knowledge discovery. ISBN 978-3-540-66490-1. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)