Siguria

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Press bulletproof vest gasmask IMG 8104 (52408897814).jpg

Siguria është mbrojtja ose qëndrueshmëria ndaj dëmeve të mundshme (ose ndryshimeve të tjera të padëshiruara shtrënguese) të shkaktuara nga të tjerët, duke kufizuar lirinë e të tjerëve për të vepruar. Përfitues të sigurisë mund të jenë persona dhe grupe shoqërore, objekte dhe institucione, ekosisteme ose çdo subjekt ose fenomen tjetër i cenueshëm ndaj ndryshimeve të padëshiruara.

Siguria kryesisht i referohet mbrojtjes nga forcat armiqësore, por ajo ka një gamë të gjerë shqisash të tjera: për shembull, si mungesa e dëmit (p.sh. liria nga nevoja); si prania e një malli thelbësor (p.sh. siguria ushqimore); si qëndrueshmëri ndaj dëmtimit ose dëmtimit të mundshëm (p.sh. themele të sigurta); si sekret (p.sh. një linjë telefonike e sigurt); si izolim (p.sh. një dhomë ose qeli e sigurt); dhe si gjendje shpirtërore (p.sh. siguria emocionale).

Termi përdoret gjithashtu për t'iu referuar akteve dhe sistemeve qëllimi i të cilave mund të jetë sigurimi (kompanitë e sigurisë, forcat e sigurisë, rojet e sigurisë, sistemet e sigurisë kibernetike, kamerat e sigurisë, ruajtja në distancë). Siguria mund të jetë fizike dhe virtuale.[1]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Security", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-10, marrë më 2022-12-21