Bari (njësi)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një cilindër alumini (trashësia 5 mm) pas presionit 700 bar.

Bari është një njësi metrike e shtypjes të përcaktuar si 100,000 Pa (100 kPa), megjithëse nuk është pjesë e Sistemit Ndërkombëtar të Njësive (SI). Një shtypje prej 1 bar është pak më e vogël se presioni aktual mesatar atmosferik në Tokë në nivelin e detit (afërsisht 1.013 bar). Sipas formulës barometrike, 1 bar është afërsisht presioni atmosferik në Tokë në një lartësi prej 111 metrash në 15°C.

Bari dhe milibari u prezantuan nga meteorologu norvegjez Vilhelm Bjerknes, i cili ishte themeluesi i praktikës moderne të parashikimit të motit, me barin e përcaktuar si një mega dajn për centimetër katror.

Broshura SI, pavarësisht se më parë përmendi barin, tani nuk e përmend çdo përmendje të tij. Bari është njohur ligjërisht në vendet e Bashkimit Evropian që nga viti 2004. Instituti Kombëtar i Standardeve dhe Teknologjisë i ShBA (NIST) e zhvlerëson përdorimin e tij, përveç "përdorimit të kufizuar në meteorologji" dhe e rendit atë si një nga disa njësi që "nuk duhet të futen në fusha ku nuk përdoren aktualisht". Unioni Ndërkombëtar Astronomik (IAU) gjithashtu e rendit atë nën "Njësitë dhe simbolet jo-SI, përdorimi i vazhdueshëm i të cilave është zhvlerësuar".

Njësitë që rrjedhin nga bari përfshijnë megabarin (simbol: Mbar), kilobarin (simbol: kbar), decibarin (simbol: dbar), centibarin (simbol: cbar) dhe milibarin (simbol: mbar).

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]