Benjamin

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Benjamin
בִּנְיָמִין
U lind në11 Cheshvan
Fëmijë[1]
 • Belahu (bir)
 • Bekeri (bir)
 • Ashbeli (bir)
 • Gerahu (bir)
 • Naamani (bir)
 • Ehi (bir)
 • Roshi (bir)
 • Mupimi (bir)
 • Hupimi (bir)
 • Ardi (bir)
Prindër
Të afërm
 • Reuben (gjysmë vëlla)
 • Simeon (gjysmë vëlla)
 • Levi (gjysmë vëlla)
 • Judah (gjysmë vëlla)
 • Issachar (gjysmë vëlla)
 • Zebulun (gjysmë vëlla)
 • Dan (gjysmë vëllar)
 • Naphtali (gjysmë vëlla)
 • Gad (gjysmë vëlla)
 • Asher (gjysmë vëlla)
 • Jozefi (vëlla)
 • Dinah (gjysmë motër)

Benjamin (hebraisht: בִּנְיָמִין, Bīnyāmīn, nga hebraishtja biblike "Biri i personit të duhur [më të fortë] ose krahut" për të nënvizuar se ishte më i riu) ishte i fundit i lindur nga trembëdhjetë fëmijët e Jakobit (12 djem dhe një vajzë) , dhe djali i dytë dhe i fundit i Rakelës në traditën hebraike, të krishterë dhe islame. Në Biblën hebraike, ndryshe nga djali i parë i Rakelës, Jozefi, Beniamini lindi në Kanaan.

Pentateukun Samaritan, emri i Benjaminit shfaqet si "Binyaamem" (hebraisht: בנימים, "Biri i ditëve të mia"). Në Kuran, Benjamini përmendet si një fëmijë i ri i drejtë, i cili mbeti me Jakobin (Jakubi) kur vëllezërit më të mëdhenj komplotuan kundër Jozefit (Jusufi). Traditat e mëvonshme rabinike e përmendin atë si një nga katër izraelitët e lashtë që vdiqën pa mëkat, tre të tjerët ishin Kileabi, Jeseu dhe Amrami.

Në Islam[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Edhe pse nuk përmendet në Kuran,[2] Bunjamini (arabisht: بنيامين Benyamýn) përmendet si djali më i vogël i drejtë i Jakubit, në tregimin e Jusufit në traditën islame. Përveç kësaj, megjithatë, tradita islame nuk jep shumë detaje në lidhje me jetën e Benjaminit.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]