Besimi i keq

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Iago (djathtas) dhe Othello nga Othello nga William Shakespeare. Pjesa më e madhe e tragjedisë së shfaqjes është sjellë nga këshillat që Iago i jep Othello-s me keqbesim.

Besimi i keq (Latinisht: mala fides) është një formë e qëndrueshme mashtrimi që konsiston në argëtimin ose shtirjen për të argëtuar një grup ndjenjash, duke vepruar sikur të ndikuar nga një tjetër.[1] Ajo lidhet me hipokrizinë, shkeljen e kontratës, përkëdheljen dhe shërbimin e buzëve.[2] Mund të përfshijë mashtrim të qëllimshëm të të tjerëve ose vetë-mashtrim.

Disa shembuj të keqbesimit përfshijnë: ushtarët që tundin një flamur të bardhë dhe më pas qëllojnë kur armiku i tyre afrohet për të kapur robër (krh. pabesi); një përfaqësues i kompanisë i cili negocion me punëtorët e sindikatave, duke mos pasur asnjë qëllim për të bërë kompromis; një prokuror që argumenton një qëndrim ligjor që ai e di se është i rremë; dhe një sigurues që përdor gjuhë dhe arsyetim të cilat qëllimisht janë mashtruese për të mohuar një pretendim.

Në filozofi, pas analizës së Jean-Paul Sartre të koncepteve të vetë-mashtrimit dhe keqbesimit, koncepti i fundit është shqyrtuar në fusha të specializuara pasi i përket vetëmashtrimit si dy mendje që veprojnë në mënyrë gjysmë të pavarur brenda një mendjeje, me një mashtruese. tjetri. Besimi i keq mund të shihet në disa raste se nuk përfshin mashtrim, si në disa lloje hipokondrie me manifestime aktuale fizike. Ekziston një pyetje në lidhje me vërtetësinë ose falsitetin e deklaratave të bëra me keqbesim vetë-mashtrim; për shembull, nëse një hipokondriak bën një ankesë për gjendjen e tij psikosomatike, është e vërtetë apo e rreme?[3]

Besimi i keq është përdorur si një term arti në fusha të ndryshme që përfshijnë feminizmin, supremacizmin racor, negociatat politike, përpunimin e kërkesave të sigurimit, qëllimshmërinë, etikën, ekzistencializmin, mohimin e ndryshimeve klimatike[4] dhe ligjin.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "of two hearts ... a sustained form of deception which consists in entertaining or pretending to entertain one set of feelings, and acting as if influenced by another; bad faith", Webster's Dictionary, 1913
  2. ^ "Bad faith Synonyms, Bad faith Antonyms - Thesaurus.com". www.thesaurus.com. Arkivuar nga origjinali më 10 qershor 2018. Marrë më 24 shkurt 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "Absent a lesion or a physiological disturbance to account readily for the complaint, the complaint was likely to be regarded as male fide", Post-Modern Reflections on the Ethics of Naming, The Ethics of Diagnosis Philosophy and Medicine, 1992, Volume 40, Section V, 275-300, George Khushf, [1]
  4. ^ Paul Krugman (11 gusht 2017). "The Axis of Climate Evil". The New York Times. Marrë më 15 gusht 2017. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)