Beteja e Bardhit të Madh

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Beteja e Bardhit të Madh
Pjesë e Luftës së Kosovës
Kosovo Power Plant.jpg
Termocentralet jashtë Obiliqit
Data 22 Qershor – 1 Korrik 1998
(1 javë dhe 2 ditë)
Vendi Miniera e Qymyrit, Obiliq,
Rezultati Fitore Jugosllavë
Pjesëmarrsit në konflikt
UCK KLA.svg Ushtria Çlirimtare e Kosovës Flag of Serbia and Montenegro; Flag of Yugoslavia (1992–2003).svg Ushtria Jugosllave

Flag of Serbia.svg Policia Serbe

Komandantët dhe udhëheqësit
UCK KLA.svg Bekim Berisha Flag of Serbia and Montenegro; Flag of Yugoslavia (1992–2003).svg Sreten Lukiç
Fuqia (kapaciteti)
UCK KLA.svg 30 luftëtarë Flag of Serbia and Montenegro; Flag of Yugoslavia (1992–2003).svg 100 ushtarë dhe policë
Viktimat dhe humbjet
UCK KLA.svg 10 të vrarë Flag of Serbia and Montenegro; Flag of Yugoslavia (1992–2003).svg 15 të vrarë
9 Minatorë Serbë u rrëmbyen, konsiderohen të vdekur.
2 Civilë Shqiptarë u vranë, 6 u plagosën dhe 8,000 të tjerë u shpërngulën

Beteja e Bardhit të Madh ishte një përplasje javore në mes të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK), Ushtrisë Jugosllave (JNA) dhe Policisë Serbe (MUP), në qershor të vitit 1998, gjatë Luftës në Kosovë. Beteja u zhvillua për minierën e qymyrit, e cila furnizonte dy stacione gjeneruese që furnizonin energji elektrike në pjesën më të madhe të Kosovës.

UÇK-ja e kapi minierën më 22 qershor 1998, duke kidnapuar 9 punëtorë serbë, duke e kthyer minierën në një bazë operacionesh dhe duke u tallur me autoritetet jugosllave, duke dërguar patrulla të ditës në sy të kryeqytetit të Kosovës, në Prishtinë. Gjatë shtatë ditëve të ardhshme, autoritetet jugosllave dhe UÇK-ja negociuan mbi fatin e 9 minatorëve serbë. Pasi negociatat u prishën, Ushtria Jugosllave dhe Policia Serbe sulmuan minierën dhe e detyruan UÇK-në të dilte jashtë. Dhjetë luftëtarë të UÇK-së u vranë në përleshje. Ushtria Jugosllave dhe Policia Serbe nga inati raportuan se nuk kishin pësuar viktima, por në fakt ata pësuan humbje të mëdha. Megjithëse miniera u rimorr, punëtorët serbë nuk u gjetën askund dhe supozohet se ata u vranë nga UÇK-ja. Deri në qershor 2014, vendndodhja e eshtrave të minatorëve është e panjohur. Askush nuk është dënuar ndonjëherë për vdekjen e tyre.