Beteja e Junikut

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Beteja e Junikut
Part of Luftës së Kosovës
Kulla e Brahim Hoxhës, Junik.jpg
Një rrugë në Junik në vitin 2013
Date29 Maj – 16 Gusht 1998
(4 muaj, 2 javë dhe 5 ditë)
Location
Result Fitore Jugosllave
Territorial
changes
Qeveria Jugosllave rimerr kontrollin e Junikut
Belligerents
Coat of arms of the Kosovo Liberation Army.svg Ushtria Çlirimtare e Kosovës Flag of Serbia and Montenegro; Flag of Yugoslavia (1992–2003).svg Ushtria Jugosllave
Commanders and leaders
Coat of arms of the Kosovo Liberation Army.svg Bekim Berisha  
Coat of arms of the Kosovo Liberation Army.svg Bedri Shala 
Coat of arms of the Kosovo Liberation Army.svg Elton Zherka  
Coat of arms of the Kosovo Liberation Army.svg Përmet Vula 
Flag of Serbia and Montenegro; Flag of Yugoslavia (1992–2003).svg i panjohur
Strength
Coat of arms of the Kosovo Liberation Army.svg 1,000 – 1,500 luftëtarë Flag of Serbia and Montenegro; Flag of Yugoslavia (1992–2003).svg E panjohur
Casualties and losses
Coat of arms of the Kosovo Liberation Army.svg 13 të vrarë Flag of Serbia and Montenegro; Flag of Yugoslavia (1992–2003).svg 6 të vrarë
8 Civilë Shqiptarë të vrarë, 12,000 të shpërngulur

Beteja e Junikut ishte një betejë që u zhvillua gjatë Luftës së Kosovës ndërmjet Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK) dhe Ushtrisë Jugosllave (JNA) mbi qytetin e Junikut në Kosovën perëndimore.

Juniku u pushtua nga UÇK-ja në fillim të luftës dhe u bë një qendër e kontrabandës së armëve nga Shqipëria veriore për shkak të vendndodhjes së saj strategjike. Qyteti u rrethua nga Ushtria Jugosllave (JNA) dhe Policia Serbe (MUP) më 28 korrik 1998, dhe ishte vendi i përplasjeve intensive për gati tre javë më pas. Më 16 gusht, Juniku u sulmua nga Njësia Speciale Antiterroriste Serbe, përbërësi i operacioneve speciale të MUP-it, duke i detyruar luftëtarët e mbetur të UÇK-së të iknin në kodrat dhe pyjet përreth.

Katër policë serbë të MUP-it dhe dy ushtarë të Ushtrisë Jugosllave u vranë në betejë, sipas raporteve bashkëkohore. UÇK-ja pësoi 13 viktima. Përveç kësaj, kishte 8 viktima civile shqiptare të Kosovës. 12,000 civilë shqiptarë të Kosovës u shpërngulën. Pas rënies së Junikut, Shtetet e Bashkuara shprehën shqetësimin se forcat qeveritare kishin vendosur mina tokësore rreth qytetit. Në përgjigje të drejtpërdrejtë të kapjes së qytetit, Këshilli i Sigurimit të Kombeve të Bashkuara miratoi Rezolutën 1199 më 23 shtator 1998, duke bërë thirrje për përfundimin e armiqësive në Kosovë.