Bibliotheca (Pseudo-Apollodori)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Bibliotheca (Pseudo-Apollodori)

Bibliotheca ( Greqishtja e Lashtë : Βιβλιοθήκη), e njohur edhe si Bibliotheca e Pseudo-Apollodorit, është një përmbledhje e miteve dhe legjendave heroike greke, e rregulluar në tre libra, të datuar përgjithësisht në shekullin e parë ose të dytë pas Krishtit. [1] Autori tradicionalisht mendohej të ishte Apollodori i Athinës, por ky atribut tani konsiderohet si i rremë, dhe kështu " Pseudo- " iu shtua emrit të pretenduar të Apollodorit.

Bibliotheca është quajtur "vepra më e vlefshme mitografike që ka ardhur nga kohët e lashta". [2] :296, 300 [3] Tregimet e shkurtra dhe të zbukuruara të miteve në Bibliotheca kanë bërë që disa komentues të sugjerojnë se edhe pjesët e tij të plota janë një mishërim i një vepre të humbur. [4]

Pseudo-Apollodori[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një "Apollodor" i pretenduar paraqitet si autor në disa dorëshkrime të mbijetuara. [5] Ky Apollodor i pretenduar është identifikuar gabimisht me Apollodorin e Athinës (lindur rreth vitit 180 para Krishtit), një student i Aristarkut të Samotrakës, kryesisht siç dihet - nga referencat në skolitë e vogla mbi Homerin - që Apollodori i Athinës la një repertor të ngjashëm gjithëpërfshirës mbi mitologjinë, në formën e një kronike. Teksti që mbijetoi deri më sot, megjithatë, citon një autor romak: Castor Annalist, një bashkëkohës i Ciceronit në shekullin I para Krishtit. Atribuimi i gabuar u bë nga studiuesit pas përmendjes së Photiusit të emrit, megjithëse Photius nuk e emëroi atë si Athinas dhe emri ishte në përdorim të zakonshëm në atë kohë. [6] Meqenëse për arsye kronologjike Apollodori i Athinës nuk mund ta kishte shkruar librin, autori i veprës Bibliotheca nganjëherë quhet "Pseudo-Apollodori" për ta dalluar atë nga Apollodori i Athinës. Veprat moderne shpesh e quajnë thjesht "Apollodori".

Një nga burimet e tij të shumta ishte Tragodoumena (Subjektet e Tragjedive ) një analizë e shekullit IV para Krishtit mbi mitet në tragjeditë greke nga Asclepiades of Tragilus, [7] përmbledhja e parë mitografike greke e njohur. [8]

Përmendja e parë e veprës është nga Photiusi në shekullin IX. Ajo pothuajse humbi në shekullin XIII, duke mbijetuar në një dorëshkrim tashmë të paplotë, i cili u kopjua për Kardinalin Besarion në shekullin XV; dorëshkrimet e tjera të mbijetuara rrjedhin nga kopja e Besarionit. [9] [10] Në këtë vepër gjenden të dhëna edhe për Ilirët.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Diller, Aubrey. 1983. "The Text History of the Bibliotheca of Pseudo-Apollodorus." Pp. 199–216 in Studies in Greek Manuscript Tradition, edited by A. Diller. Amsterdam: A. M. Hakkert.
 • Dowden, Ken. 1992. The Uses of Greek Mythology. London: Routledge.
 • Fletcher, K. F. B. 2008. "Systematic Genealogies in Apollodorus’ Bibliotheca and the Exclusion of Rome from Greek Myth." Classical Antiquity 27:59–91.
 • Hard, Robin. 1997. Apollodorus: The Library of Greek Mythology. Oxford: Oxford University Press.
 • Higbie, Carolyn. 2007. "Hellenistic Mythographers." Pp. 237–54 in The Cambridge Companion to Greek Mythology, edited by R. D. Woodard. Cambridge: Cambridge University Press.
 • Huys, Marc. 1997. "Euripides and the Tales from Euripides: Sources of Apollodoros' Bibliotheca?" Rheinisches Museum 140 308–27.
 • Kenens, Ulrike. 2013. "Text and Transmission of Ps.-Apollodorus’ Bibliotheca: Avenues for Future Research." Pp. 95–114 in Writing Myth: Mythography in the Ancient World, edited by S. M. Trzaskoma and R. S. Smith. Leuven, Belgium: Peeters.
 • Kenens, Ulrike. 2011. "The Sources of Ps.-Apollodorus' Library: A Case Study." Quaderni Urbinati di Cultura Classica 97:129–46.
 • Simpson, Michael, trans. 1976. Gods and Heroes of the Greeks: The "Library" of Apollodorus. Amherst: University of Massachusetts Press.
 • Scully, Stephen. 2015. "Echoes of the Theogony in the Hellenistic and Roman Periods." In Hesiod's 'Theogony', From Near Eastern Creation Myths to 'Paradise Lost'. New York: Oxford University Press.
 • Smith, R. Scott, and Stephen M. Trzaskoma, trans. 2007. Apollodorus' Library and Hyginus' Fabulae: Two Handbooks of Greek Mythology. Cambridge, MA: Hackett.
 • Trzaskoma, Stephen. 2013. "Citation, Organization and Authorial Presence in Ps.-Apollodorus’ Bibliotheca." Pp. 75–94 in Writing Myth: Mythography in the Ancient World, edited by S. M. Trzaskoma and R. S. Smith. Leuven, Belgium: Peeters.
 • Trzaskoma, Stephen M. and R. Scott Smith. 2008. "Hellas in the Bibliotheke of Apollodorus." Philologus 152(1):90–6.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Perseus Encyclopedia, "Apollodorus (4)"; Simpson, p. 1.
 2. ^ Diller, Aubrey. 1935. "The Text History of the Bibliotheca of Pseudo-Apollodorus." Transactions and Proceedings of the American Philological Association 66:296–313.
 3. ^ Victim of its own suggestions, the epigraph, ironically, does not survive in the manuscripts. For the classic examples of epitomes and encyclopedias substituting in Christian hands for the literature of Classical Antiquity itself, see Isidore of Seville's Etymologiae and Martianus Capella.
 4. ^ Frazer, J. G.; Apollodorus (2017-06-21). The Library of Greek Mythology (në anglisht). Independently Published. ISBN 9781521558911.
 5. ^ Diller, Aubrey. 1983. "The Text History of the Bibliotheca of Pseudo-Apollodorus." Pp. 199–216 in Studies in Greek Manuscript Tradition, edited by A. Diller. Amsterdam: A. M. Hakkert.
 6. ^ Aldrich, Keith (1975). The Library of Greek Mythology. Lawrence, Kansas: Coronado Press. fq. 1. ISBN 0872910725. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Smith, R. Scott; Trzaskoma, Stephen M., red. (2007). "Introduction". Apollodorus' Library and Hyginus' Fabulae: Two Handbooks of Greek Mythology. Indianapolis, Indiana: Hackett Publishing. fq. xxii–xxiii. ISBN 978-0-87220-820-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Graf, Fritz. Greek Mythology: An Introduction. Baltimore, Maryland: Johns Hopkins University Press. fq. 193. ISBN 978-0-8018-5395-1. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Bessarion's copy, deposited in the Biblioteca Marciana, Venice, found its way into the Greek manuscripts of Archbishop Laud and came with them to the Bodleian Library in 1636. (Diller 1935:308, 310).
 10. ^ Frazer, James G. 1913. Apollodorus. Loeb Classical Library.