Jump to content

Borëbardha

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Borëbardha ilustruar nga Carl Offterdinger
Ilustrimi nga Otto Kubel

Borëbardha (Gjermanisht: Schneewittchen) është një përrallë gjermane e shekullit të 19-të e cila sot njihet gjerësisht në të gjithë botën perëndimore. Vëllezërit Grim e botuan atë në vitin 1812 në edicionin e parë të koleksionit të tyre Përrallat e Vëllezërve Grim.

Përralla përmban elemente të tilla si pasqyrën magjike, mollën e helmuar, arkivolin e qelqit dhe personazhet e Mbretëreshës së Keqe dhe Shtatë Xhuxhat.

Në fillim të tregimit,një mbretëresh, thotë për veten e saj: "Sa do dëshiroja që unë të kisha një vajzë që kishte lëkurë të bardhë si dëbora, buzët aq të kuqe si gjaku dhe flokët aq të zinj sa me jehonë". Disa kohë më vonë, mbretëresha lind një vajzë foshnje të cilën e emëron Borëbardhën, por mbretëresha vdes gjatë lindjes së fëmijës pak kohë më vonë.[1][2]

Një vit më vonë, babai i Borëbardhës, mbreti, martohet përsëri. Gruaja e tij e re është shumë e bukur, por është një grua e kotë dhe e lig që praktikon magji. Mbretëresha e re posedon një pasqyrë magjike, të cilën ajo e pyet çdo mëngjes: "Pasqyrë magjike në mur, kush është më e bukura në vend?" Pasqyra i thotë gjithmonë mbretëreshës se ajo është më e bukura. Mbretëresha është gjithmonë e kënaqur me këtë, sepse pasqyra magjike nuk gënjen kurrë. Por ndërsa Borëbardha rritet, ajo bëhet më e bukur çdo ditë dhe madje më e bukur se njerka e saj. Kur mbretëresha pyet pasqyrën e saj, ajo i thotë asaj se Borëbardha është më e bukura.[1][2]

Kjo i jep mbretëreshës një tronditje të madhe. Ajo bëhet xheloze dhe që nga ai moment zemra e saj kthehet kundër Borëbardhës, të cilën mbretëresha rritet për ta urryer gjithnjë e më shumë me kohën. Përfundimisht, mbretëresha e zemëruar urdhëron një gjahtar që të marrë Borëbardhën në pyll për ta vrarë. Si provë që Borëbardha është e vdekur, mbretëresha kërkon që ai të kthehet me zemrën e saj, të cilën ajo do ta konsumojë në mënyrë që të bëhet aq e bukur sa Borëbardha. Gjuetari e merr Borëbardha në pyll, por pasi ngrit thikën e gjen veten të paaftë ta vrasë atë. Kur Borëbardha zbulon për planin e njerkës së saj, ajo me lot kërkon: "Më kursej këtë tallje të drejtësisë! Unë do të ik në pyll dhe nuk do të kthehem më në shtëpi!" Gjuetari pranon me dëshirë të kursejë Borëbardhën dhe i sjell mbretëreshës zemrën e një kafshe të egër, në vend të kësaj.[1][2]

Duke ecur nëpër pyll me orë të tëra, Borëbardha zbulon një vilë të vogël që i përket një grupi prej shtatë xhuxhësh. Meqenëse askush nuk është në shtëpi, ajo ha disa nga ushqimet e vockla, pi dhe më pas rregullon të gjitha shtretërit. Më në fund, shtrati i fundit është mjaft i rehatshëm për të dhe ajo bie në gjumë. Kur xhuxhët kthehen në shtëpi, ata menjëherë bëhen të vetëdijshëm se ka një hajdut në shtëpinë e tyre, sepse gjithçka në shtëpinë e tyre është në çrregullim. Duke u përpjekur të flasin furishëm, ata shkojnë lart dhe zbulojnë Borëbardhën e fjetur. Ajo zgjohet dhe u shpjegon atyre se çfarë ndodhi, dhe xhuxhët e mëshirojnë dhe e lanë të qëndrojë me ta në këmbim të mbajtjes së shtëpisë. Ata paralajmërojnë atë që të jetë e kujdesshëm kur është në shtëpi dhe të mos lejojë askënd, ndërsa ata janë duke punuar në male.[1][2]

Ndërkohë, mbretëresha, duke besuar se Borëbardha ka vdekur, e pyet edhe njëherë pasqyrën e saj: "Pasqyrë magjike në mur, kush është më e bukura në vend?" Pasqyra i thotë asaj se Borëbardha është akoma më e bukura në tokë. Mbretëresha është e zemëruar kur mëson se Borëbora është akoma gjallë, dhe vendos ta vrasë vetë vajzën. Ajo shfaqet në vilën e xhuxhëve, e maskuar si një grua e vjetër, dhe ofron Borëbardhës një veshje shumëngjyrëshe, me fije mëndafshi si dhuratë; mbretëresha e lidh atë aq fort sa Borëbardha ligështohet. Xhuxhët kthehen vetëm në kohë, dhe Borëbardha ringjallet kur xhuxhët lirojnë dantellat.[1][2] Pasi dëgjoi nga pasqyra e saj magjike se Borëbardha ende jeton, mbretëresha vishet si një shitëse krehër dhe bind Borëbardhën të marrë një krehër të bukur si një dhuratë; ajo lyen flokët e Borëbardhës me krehën e helmuar. Vajza ligështohet përsëri, por ajo është ringjallur përsëri nga xhuxhët kur heqin krehën nga flokët e saj. Pasqyra Magjike informon mbretëreshën se plani i saj ka dështuar përsëri dhe Borëbardha nuk ka vdekur, kështu që mbretëresha maskon veten si grua e një fermeri dhe i ofron Snow White një mollë të helmuar. Bora e Borë është në mëdyshje ta pranojë atë, kështu që mbretëresha ndan mollën në gjysmë, duke ngrënë gjysmën e bardhë (të padëmshme) dhe duke i dhënë gjysmën e helmuar të kuqe Borëbardhës. Vajza mezi pret një kafshim dhe bie poshtë pa vetëdije. Këtë herë, xhuxhët nuk janë në gjendje të ringjallin Borëbardhën. Duke supozuar se ajo ka vdekur, ata e vendosin atë në një arkivol qelqi.[1][2]

Tri ditë më vonë, një princ bie mbi Borëbardhën, i shtrirë në arkivolin e saj të xhamit gjatë një udhëtimi për gjueti. Pasi dëgjoi historinë e saj nga shtatë xhuxhët, princi merr Borëbardhën në vendin e duhur të pushimit. Ndërsa Borëbardha po transportohet, një nga shërbëtorët e princit udhëton dhe humbet ekuilibrin e tij. Kjo heq copën e mollës së helmuar nga fyti i Borëbardhës, duke e ringjallur atë. Në edicionin e parë, Borëbardha është sjellë në pallat pa mishap, por më vonë një shërbëtor, i irrituar nga bezdisja e shkaktuar nga bërja e princit mbi të, godet trupin dhe shpërndan mollën.[3] Princi është i kënaqur dhe shpall dashurinë e tij për Bardhë. Borëbardha pranon të martohet me të.

Borëbardha dhe princi ftojnë të gjithë në dasmën e tyre, përfshirë edhe njerkën e Borëbardhës.

Mbretëresha, duke besuar ende se Borëbardha është e vdekur, përsëri pyet pasqyrën e saj magjike se kush është më e bukura në vend. Pasqyra thotë se nusja e princit është më e bukura. Duke mos ditur që nusja është mbesa e saj, mbretëresha arrin në dasmë për të hetuar. E ngrirë nga tërbimi dhe frika, ajo përpiqet të mbjellë kaos por princi e njeh atë si një kërcënim. Ai urdhëron që ajo të veshë një palë pantofla hekuri të kuqe të nxehtë dhe të kërcejë në to derisa të bjerë e vdekur për vrasjen në tentativë të Borëbardhës.

Historia e Borëbardhës ka shumë versione.

Një version popullor i Borëbardhës është filmi vizatimor amerikan i vitit 1937 Borëbardha dhe shtatë xhuxhat nga Walt Disney. Emrat e xhuxhave përmenden në filmin vizatimor. Filmi Disney gjithashtu është versioni i vetëm në të cilin Borëbardha dhe princi i saj takohen përpara se ajo të kafshojë mollën; në fakt, është ky takim që vendos komplotin në lëvizje. Në vend të mushkërive dhe mëlçisë së saj, siç shkruhet në origjinal, gjahtarit i kërkohet mbretëresha të rikthejë zemrën e Borëbardhës. Ndërsa zemra përmendet, ajo kurrë nuk shfaqt në kuti. Borëbardha është shumë më e pjekur (rreth 14). Dhe ajo është zbuluar nga xhuxhat pas pastrimit të shtëpisë, duke mos e vandalizuar atë. Për më tepër, në filmin Disney mbretëresha e keqe përpiqet vetëm një herë të vrasë Borëbardhën (nga një mollë e helmuar). Ajo pastaj vdes duke rënë poshtë një shkëmbi dhe duke u shtypur nga një gur, pasi xhuxhat e kishin ndjekur nëpër pyll. Në origjinal, mbretëresha detyrohet të vallëzojë deri në vdekje.[4]

Shumë versione të mëvonshme përmbajnë kanibalizëm në përpjekje të Mbretëreshës, duke ngrënë atë që ajo besohej të ishte mushkëritë dhe mëlçia e Borëbardhës. Kjo mund të jetë një referencë për mitologjinë e vjetër sllave, e cila përfshin tregime të shtrigave që hanë zemrat njerëzore.

  1. ^ a b c d e f Jacob Grimm & Wilhelm Grimm: Kinder- und Hausmärchen; Band 1, 7. Ausgabe (children's and households fairy tales, volume 1, 7th edition). Dietrich, Göttingen 1857, page 264–273.
  2. ^ a b c d e f English translation of the original
  3. ^ Grimm, Jacob; Grimm, Wilhelm (2014). Zipes, Jack (red.). The Original Folk and Fairy Tales of the Brothers Grimm: the complete first edition (në anglisht). Princeton: Princeton University Press. ISBN 9780691160597. OCLC 879662315., I pp. 184-85.
  4. ^ Grimm's Complete Fairy Tales, p 194, ISBN 978-1-60710-313-4