Bora (erë)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Bora (μπόρα greke, "era e ftohtë", "rrebesh e ftohtë" e veri, fjalë për fjalë "Veriut" ; por mundet që vjen edhe nga shqipja apo ilirishtja si ere e shkaktuar nga era që krijohet nga Bora) është një erë e thatë, të ftohtë dhe i hazdisur bien në mes Triestes dhe Kvarner dhe Istrias dalmat dhe Malit të Zi bregdetin e Adriatikut.

Erërat nga lloji bora përfshijnë frekuencën e tyre dhe me shpejtësi te larta mesatare e tyre, veçanërisht në mes Triestes dhe veriperëndim bregdetin e Kroacisë dhe të pjesëve të Dalmacisë jugore dhe Malit të Zi, më të fortë në botë. Shpejtësi me madhemund të arrijë vlera deri në 250km/h.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Arakawa, S. (1976): Numerical Experiments on the Local Strong Winds: Bora and Föhn. - In: Yoshino, M. M. (edt.): Local wind Bora. - University of Tokio press, 155- 165, Tokio.
 • American Meteorological Society (1959): Glossary of Meteorology. - Boston. (Online Version: http://amsglossary.allenpress.com/glossary/)
 • Brzović, N., Dörnbrack, A., Tafferner, A. (1998): Occurrence of a strong wave breaking event over the Dinaric Alps. - www.map.ethz.ch/Nl9/Brzovic.htm
 • Čadež, M. (1976): Some Observations on Bora and Föhn Winds. - In: Yoshino, M. M. (edt.): Local wind Bora. - University of Tokio press, 193- 202, Tokio.
 • Eckermann, Preusse (1999): Global Measurements of Stratospheric Mountain Waves from Space. - In: Science 286: 1534-1537
 • Tamiya, H. (1976): Bora in einer großräumigen Betrachtung und ihr Zusammenhang mit Oroshi. - In: Yoshino, M. M. (edt.): Local wind Bora. - University of Tokio press, 83- 92, Tokio.
 • Tartaglione, N., Ruti, P. P. (2000): Mesoscale Idealized Gap Flows. - MAP Newsletter no. 9. (http://www.map.ethz.ch/N19/tartaglione.htm[lidhje e vdekur])
 • Weltorganisation für Meteorologie (1992): International meteorological vocabulary.
 • Yoshino, M. M. (edt., 1976): Local wind Bora. - University of Tokio press, Tokio.
 • Yoshino, M. M. 1976a: Die Bora in Jugoslawien: eine synoptisch-klimatologische Betrachtung. - In: Yoshino, M. M. (edt.): Local wind Bora.- University of Tokio press, 75- 82, Tokio.
 • Yoshino, M. M. et al. 1976: Bora Regions as revealed by wind-shaped trees on the adriatic coast. - In: Yoshino, M. M. (edt.) 1976: Local wind Bora.- University of Tokio press, 59-74, Tokio.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]