Brakiozauri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Skeleti Brachiosaurus i montuar në Field Museum of Natural History

Brakiosauri (Brachiosaurus) është një gjini e dinozaurit sauropod që jetoi në Amerikën e Veriut gjatë Jurasikës së vonëshme, rreth 154-153 milion vjet më parë. Ajo u përshkrua për herë të parë nga paleontologu amerikan Elmer S. Riggs në vitin 1903 nga fosilet e gjetura në luginën e lumit Kolorado në perëndim të Kolorados, Shtetet e Bashkuara. Riggs e quajti dinosaurin Brachiosaurus altithorax; emri i përgjithshëm është grek për "hardhucë krahu", në lidhje me krahët e saj proporcionalisht të gjatë, dhe emri specifik do të thotë "gjoks i thellë". Brachiosaurus vlerësohet të ketë qenë i gjatë ndërmjet 18 dhe 21 metra i gjatë; vlerësimet e peshës variojnë nga 28.3 në 58 tonë metrikë (31.2 dhe 64 tonë të shkurtër). Kishte një qafë në mënyrë disproporcionale të gjatë, kafkë të vogël dhe përmasa të mëdha të përgjithshme, të gjitha këto janë tipike për sauropodët. Në mënyrë tipike, Brachiosaurus kishte gjymtyrë të përparme më të gjata sesa prapa, të cilat rezultuan në një trung të pjerrët dhe një bisht proporcionalisht më të shkurtër.

Brachiosaurus është gjini emërore e familjes Brachiosauridae, e cila përfshin një grusht sauropodësh të tjerë të ngjashëm. Paraqitjet më të njohura të Brachiosaurus-it në fakt janë të bazuara në Giraffatitan, një gjini e dinosaurëve brachiosaurid nga Formacioni Tendaguru i Tanzanisë. Giraffatitan u përshkrua fillimisht nga paleontologu gjerman Werner Janensch në vitin 1914 si një lloj e Brachiosaurus, B. brancai, por u zhvendos në gjininë e vet në vitin 2009. Tre lloje të tjera të Brachiosaurus janë emëruar bazuar në fosile të gjetura në Afrikë dhe Evropë; dy nuk konsiderohen më të vlefshme, dhe një e treta është bërë një gjini e veçantë, Lusotitan.