Jump to content

Bronkiti akut

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Bronkit akut (kallja e letë e mushkërive) llogaritet ndezja e përkohshme e e rrugëve të mëdha të frymëmarrjes (bronkeve) e cila shoqërohet me kollë, sekrecion të hundës dhe temperaturë si dhe simptome të tjera të përgjithshme.

Diagnoza[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Diagnoza e bronkitit akut është një nga diagnozat më të shpeshta te mjeku i përgjithshëm edhe pse definimi dhe patofiziologjia e bronkitit akut janë shumë të paqarta. Diagnoza më e mirë do të ishte ndezje akute e traktit të frymëmarrjes, sepse rregullisht përveç bronkeve janë të prekura edhe pjesë të tjera të traktit të frymëmarrjes.

Simptomat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • kollë e fortë
 • bllokim hundësh
 • sekrecione nga hunda
 • dhembje në kraharor
 • debulesë
 • mungesë oreksi
 • dhembje koke
 • dhembje muskujsh dhe kockash
 • temperaturë jo e lartë

Predispozicioni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Faktorët e riskut:

 • faktorët ambientalë (tymi i duhanit, ndotja e ajrit, infeksionet virale në moshë të vogël);
 • faktorët individualë: raca, seksi, mënyra se si reagojnë ndaj tymit të duhanit apo infeksioneve virale kur janë fëmijë,
 • deficiti i alfa1-antitripsina (një proteinë që prodhohet nga mëlçia, e pajisur me një efekt të fortë “mbrojtës: mbi strukturat pulmonare).

Terapia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Këshilla[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Personat e prekur nga bronkiti duhet të ndjekin disa rregulla të thjeshta, por që mund t’i ndihmojnë në eliminimin e komplikacioneve. Përveç kontrolleve të vazhdueshme te mjeku i familjes, rekomandohet të mos pini duhan, sepse është ndër faktorët kryesor predispozues për shfaqjen e këtyre problemeve. Në të njëjtën kohë këshillohet mosekspozimi në ambientet e ftohta, apo në publik dhe të shmangen agjentët irritues të sistemit të frymëmarrjes si tymi pasiv, pluhurat dhe ndotja e ambientit.

Shih edhe këtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]