Jump to content

Caecilius Statius

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Caecilius Statius
Gjinitë letrarecomedy

Statius Caecilius, i njohur edhe si Caecilius Statius (shek.220 PARA KRISHTIT-shek.166 PARA KRISHTIT), ishte një poet komik Romak.[1]

Jeta dhe puna[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një mik bashkëkohore dhe intime e Ennius, sipas traditës ai ka lindur në territorin e Insubrian Gauls, ndoshta në Mediolanum, dhe është marrë ndoshta si i burgosur në Romë (shek. 200), gjatë luftërave romako-galike . Fillimisht një skllav, ai mori emrin e Caecilius nga mbrojtësi i tij, ndoshta një nga Metelli . [2] Sidoqoftë, sipas një burimi, ai kishte lindur i lirë nga aksionet Samnite, familja e të cilëve ishte vendosur në Galinë Cisalpine pas Luftës së Dytë Punike . Në këtë rast ai do të kishte qenë një folës i gjuhës amtare të një gjuhe të përafërt me gjuhën latine, në vend të Gaulish Insubrian. Atje ai mori vëmendjen e Marcus Caecilius Denter, Legatus Legionibus Praepositus në Cisalpine Gaul në shek.200 para Krishtit ,i cili e prezantoi atë në Romë. [3]

Ai e mbështeti veten duke përshtatur shfaqjet greke për skenën romake nga shkrimtarët e Komedisë së Re, veçanërisht Menander, një zhanër i quajtur Comoedia Palliata . Nëse deklarata për jetën e Terence nga Suetonius është e saktë dhe zëri i leximit, gjykimi i Caecilius u vlerësua aq shumë sa që ai u urdhërua të dëgjonte Andria e Terence (të ekspozuar 166 para Krishtit) të lexuar dhe të tregonte një mendim mbi të. [2]

Pas disa dështimesh, Caecilius fitoi një reputacion të lartë. Volcatius Sedigitus, kritiku dramatik, e vendos atë të parin midis poetëve komikë; Varro e vlerëson me patos dhe aftësi në ndërtimin e komploteve të tij; Horaci ( Letrat, ii. I. 59) e vë në kontrast dinjitetin e tij me artin e Terence. Kuintilian ( Inst. Orat., x I. 99) flet disi nënçmues për të dhe Ciceroni, megjithëse e pranon me një farë hezitimi se Caecilius mund të ketë qenë kryesuesi i poetëve komikë ( De Optimo Genere Oratorum, I), e konsideron atë inferior ndaj Terence për nga stili dhe latiniteti ( Ad Atticum vii. 3), siç ishte vetëm e natyrshme, duke marrë parasysh nxjerrjen e tij të huaj. [2]

Fakti që dramat e tij mund të përmenden vetëm me emër pa asnjë tregues të autorit (Cicero, De Finibus, ii. 7) është një dëshmi e mjaftueshme e popullaritetit të tyre të gjerë. Caecilius qëndron në një vend midis Plautus dhe Terence në trajtimin e tij ndaj origjinaliteteve Greke; ai, si Plautus, nuk ngatërroi gjërat greke dhe romake, dhe as, si Terence, nuk eliminuan gjithçka që nuk mund të romantizohej. [2]

Fragmentet e dramave të tij janë ruajtur kryesisht në Aulus Gellius, i cili i citon disa fragmente nga Plocium ( Gjerdan ) së bashku me Greqishten origjinale të Menander, [2] duke ofruar mundësinë e vetme, përveç Bacchides të Plautus, për të bërë një krahasim thelbësor midis një komedi romake dhe modelit të saj grek. Versioni i Caecilius, i ndarë dhe aspak i përafërt si përkthim, nuk riprodhon frymën e origjinalit.

Komeditë e tij "me sa duket përfshinin mendime serioze për çështje morale dhe sociale , kryesisht të lidhura me familjen e afërt, marrëdhëniet përkatëse dhe ndikimin e çështjeve personale në pozicionin e tij në shoqëri". [4]

Tituj dhe fragmente të mbijetuara[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Njihen katërdhjetë e dy tituj, rreth gjysma bazuar në Menander, dhe gjysma në autorë të tjerë grekë. Përafërsisht 280 vargje fragmentare kanë mbijetuar. Plociumi është më i ruajturi (45 vargje). Përveç kësaj, një fragment i madh Obolostates u zbulua jo shumë kohë më parë midis papirusëve të Herculaneum ; është akoma i pa edituar, por vlerësohet se përmban fragmente prej 400-500 vijash. Disa informacione paraprake u botuan nga studiuesi, Knut Kleve, në 1996. [5]

 • Aethrio (ose, Aetherio )
 • Andrea
 • Androgynos ("Hermafroditi")
 • Asotus ("Njeriu i Shthurur")
 • Chalcia ("Gruaja nga Chalcis ")
 • Krizion
 • Dardanus ("Dardanus")
 • Davus
 • Demandati
 • Ephesio ("Njeriu nga Efesi ")
 • Epiclerus ("Trashëgimtarja")
 • Epistathmos
 • Epistula ("Letra")
 • Ex Hautu Hestos ("Qëndrimi jashtë vetes")
 • Exul ("Mërgimi")
 • Fallacia ("Mashtrimi")
 • Gamos ("Martesa")
 • Harpazomene ("Gruaja e Kapur")
 • Himni ("Himni")
 • Hypobolimaeus, ose Subditivus
 • Hypobolimaeus Chaerestratus
 • Hypobolimaeus Rastraria
 • Hypobolimaeus Aeschinus
 • Imbrii ("Burra nga Imbros ")
 • Karine (" Gruaja Kariane ")
 • Meretrix ("Prostituta")
 • Nauclerus ("Kapiteni i Anijes")
 • Nothus Nicasio ("Nicasio Bastard")
 • Obolostates, ose Faenerator ("Paradhënësi")
 • Pausimachus
 • Philumena ("Gruaja e dashur")
 • Plocium ("Gjerdan")
 • Polumeni ("Burrat Shiten")
 • Portitor ("Portieri")
 • Progamos ("Njeriu që do të martohet")
 • Pugil ("Boksieri")
 • Symbolum ("Simboli ose Shenja")
 • Synaristosae ("Gruaja që drekon së bashku")
 • Synephebi ("Adoleshentët e tjerë")
 • Syracusii ("Burrat nga Sirakuzat")
 • Titthe ("Infermierja e lagur")
 • Triumfi ("Triumfi")

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Gjinitë e Caecilia
 •  Ky artikull përmban tekst nga publikimet e tashme: Chisholm, Hugh, ed. (1911). "Caecilius Statius". Encyclopædia Britannica. 4 (11th ed.). universiteti i kembrigjit..

Lexime të mëtejme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Franko, George Fredric. 2013 "Terence dhe Tradita e Komedisë së Re Romake". Në një shoqërues të Terence. Redaktuar nga Antony Augoustakis dhe Ariana Traill, 33–51. Malden, MA: Wiley-Blackwell.
 • Groton, Anne H. 1990. "Mbjellja e Pemëve për Antipho në Synephebi të Caecilius Statius." Dioniso 60: 58–63.
 • Karakasis, Evangelos. 2005 Terence dhe gjuha e komedisë romake. Studime Klasike të Kembrixhit. Kembrixh, Mbretëri e Bashkuar: Cambridge Univ. Shtypni
 • Melo, Wolfgang David Cirilo de. 2014 "Paraardhësit dhe Bashkëkohësit Dramatikë të Plautus në Romë". Manuali i Komedisë Greke dhe Romake në Oxford. Redaktuar. nga Michael Fontaine dhe Adele C. Scafuro, 447–461. Oksford; New York: Oxford University Press.
 • Robson, D. 1938. "Kombësia e Poetit Caecilius Statius". Revista Amerikane e Filologjisë 59.3: 301–308.

= Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Smith, William, and Making of America Books. New Classical Dictionary of Greek and Roman Biography, Mythology and Geography, Partly Based upon the Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. New York: Harper & Brothers, 1851. Accessed via Google Play Store, March 9, 2015. Page 155. https://play.google.com/store/books/details?id=uUPhhcdSACQC
 2. ^ a b c d e Chisholm 1911.
 3. ^ Robson, D.O. (1938). "The Nationality of the Poet Caecilius Statius". The American Journal of Philology. 59 (3): 301–308. doi:10.2307/291581. JSTOR 291581. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Manuwald, Gesine. "Caecilius Statius". Oxford Bibliographies. Marrë më 20 jan 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ D. Sider. The Books of the Villa of the Papyri. In: M. Zarmakoupi, ed., The Villa of the Papyri at Herculaneum, 2010, p. 126.