Jump to content

Chittagong

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirëChittagong (Chittagonian, Bengali: চট্টগ্রাম, Chôţţogram) është porti kryesor dhe qyteti i dytë më i madh i Bangladeshit. Ajo është e vendosur në brigjet e lumit Karnaphuli.

Një post tregtare që nga shekulli i 9-të, Chittagong ka një trashëgimi të multikulturore islame, hindu dhe traditat budiste.Qytet modern zhvilluar gjatë sundimit britanik si një qendër, hekurudhor naftës dhe çaj tregtare.Qyteti u bë gjithashtu një pikë fokale për veprimtari revolucionare kundër Britanisë, sidomos kryengritjen e armatosur të udhëhequr nga Surya Sen në vitin 1930. Ai ishte gjithashtu një bazë e rëndësishme ushtarake dhe pika furnizimi për forcat aleate gjatë fushatës Burma në Luftën e Dytë Botërore. Pas ndarjes së Indisë në vitin 1947, Chittagong u bë pjesë e Lindjes Pakistan. Në vitin 1971, si Lindja pakistanezë u rebelua kundër refuzimit West Pakistanit për të pranuar rezultatet e zgjedhjeve demokratike, shpallja e pavarësisë në Bangladesh është shpallur në Chittagong.Qyteti shkoi mbi mizoritë e dëshmitarëve, krimet e luftës dhe bllokada detare gjatë luftës çlirimtare që pasoi.

Sot, Chittagong është një nga qytetet më të shpejtë në rritje në botë. Një qendër e madhe tregtare dhe industriale, qytet gjithashtu ka një zonë të veçantë ekonomike në nivel global konkurrues. Me projektet e mëdha të infrastrukturës që është ndërmarrë për qytetin, duke përfshirë edhe një port në det të thellë, fqinjët rajonalë të Bangladeshit, duke përfshirë edhe India dhe Kina, kanë Chittagong sy si një qendër e ardhshme transit rajonal.Qytet port është parë si vendimtar për zhvillimin ekonomik të Azisë jugore rrethuar me tokë, duke përfshirë verilindje Indi, Butan, Nepal dhe pjesë të jug të Kinës.