Jump to content

Cilësia (biznes)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

biznes, inxhinieri dhe prodhim, cilësia – ose cilësia e lartë – ka një interpretim pragmatik si joinferioriteti ose superioriteti i diçkaje (mallrave ose shërbimeve); përkufizohet gjithashtu si i përshtatshëm për qëllimin e synuar (përshtatshmëria për qëllimin) duke përmbushur pritshmëritë e klientëve. Cilësia është një atribut perceptues, i kushtëzuar dhe disi subjektiv dhe mund të kuptohet ndryshe nga njerëz të ndryshëm.[1][2] Konsumatorët mund të përqendrohen në cilësinë e specifikimit të një produkti/shërbimi, ose se si ai krahasohet me konkurrentët në treg. Prodhuesit mund të matin cilësinë e konformitetit, ose shkallën në të cilën produkti/shërbimi është prodhuar në mënyrë korrekte. Personeli mbështetës mund të masë cilësinë në shkallën që një produkt është i besueshëm, i mirëmbajtur ose i qëndrueshëm. Në këto mënyra, subjektiviteti i cilësisë bëhet objektiv nëpërmjet përkufizimeve operacionale dhe matet me metrika të tilla si masat e përafërta.

Në një mënyrë të përgjithshme, cilësia në biznes konsiston në "prodhimin e një malli ose shërbimi që përputhet [me specifikimet e klientit] herën e parë, në sasinë e duhur dhe në kohën e duhur". Produkti ose shërbimi nuk duhet të jetë më i ulët ose më i lartë se specifikimi (nën ose mbi cilësi). Mbicilësia çon në kosto shtesë të panevojshme të prodhimit, kështu që nuk duhet të konsiderohet një gjë "e mirë".

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Nanda, V. (2016). Quality Management System Handbook for Product Development Companies. CRC Press. fq. 352. ISBN 9781420025309. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Gitlow, H.S. (2000). Quality Management Systems: A Practical Guide. CRC Press. fq. 296. ISBN 9781574442618. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)