Jump to content

Dëshira e lirë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Dëshira e lirë apo vullneti i lirë është liria e të zgjedhurit dhe vetvendosjes në kryerjen e një veprimi nga njeriu. Ne filozofi dhe teologji me dëshirë të lirë nënkuptohet se çdo njeri nëpërmjet aftësisë arsyetuese mund të zgjedhë të bëjë një veprim mes shumë zgjedhjesh të tjera, gjë që i kundërvihet koncepteve të ndryshme deterministe sipas të cilave realiteti është i paracaktuar (parashkruar), që do të thotë se në të vërtetë individet nuk munden të zgjedhin, përderisa veprimet e tyre janë paracaktuar përpara lindjes së tyre.

Dëshira e lirë në filozofi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në teologji[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në budizëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në hinduizëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përgjegjësitë morale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shkenca dhe dëshira e lirë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]