Jump to content

Dagon

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Dagon (hebraisht: דָּגוֹן, Dāgōn) ose Dagan (sumerisht: 𒀭𒁕𒃶, me gërma latine: dda-gan; fenikasisht: 𐤃𐤂𐤍, me gërma latine: Dāgān) ishte një zot i adhuruar në Sirinë e lashtë në mes të Eufratit, me tempuj kryesorë të vendosur në Tuttul dhe Terqa, megjithëse shumë dëshmi të kultit të tij vijnë nga qytetet si Mari dhe Emar gjithashtu. Në vendbanimet e vendosura në zonën e sipërme të Eufratit ai konsiderohej si "ati i perëndive" i ngjashëm me zotin mesopotamian Enlil, si dhe si një zot i tokës, një zot i pasurisë, dhe një burim legjitimiteti mbretëror. Një numër i madh i emrave të theoforike, si maskulin ashtu edhe femëror, dëshmon se ai ishte një zot i njohur. Ai gjithashtu u adhurua më tej në lindje, në Mesopotamia, ku shumë sundimtarë e konsideronin atë si zotin që mund t'i jepte mbretërinë në zonat perëndimore.

Relievi i një peshkatari mesopotamian (Kulullû) i identifikuar në përputhje me studimet e fillimit të shekullit të 20-të si Dagani në " Një koment praktik mbi Shkrimin e Shenjtë " (1910)