Departamenti i Policisë në Qytetin Gotham

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Departamenti i Policisë në Qytetin Gotham (GCPD) është departament policor që shfaqet në librat komike amerikane e publikuar nga DC Comics. GCPD shërben në qytetin Gotham dhe përshkruhet në mënyrë tipike në tregimet që shfaqin superheroin Batman.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

GCPD u themelua në vitin 1820 si agjenci primare e zbatimit të ligjit të Qytetit Gotham.

Duke vepruar si aleatë dhe kundërshtar i Batman, superheronjës i vendosur në Gotham, GCPD ka qenë prej kohësh e zhytur në korrupsion, me zyrtarë të shumtë të rangut të lartë dhe të ulët të përfshirë në ryshfet dhe madje edhe vepra më serioze si trafikimi i drogës dhe vrasje.

Goditja më e fortë kundër korrupsionit të policisë erdhi kur një numër gjithnjë e më i madh i akuzave për komplot kundër komisionerit Gillian B. Loeb e detyruan atë të japë dorëheqjen nga posti i tij, i zëvendësuar nga Peter Grogan. Familja e krimit Falcone, e cila ka qenë e mbytur në nëntokën e Gotham për breza, përfundimisht u shpërbë kur një seri vrasjesh tronditën strukturën e organizatës mafioze. Pas vdekjes së Carmine Falcone, turma u përplas me krime të liga dhe hakmarrëse, të cilat, në kombinim me dhunën e bandës në rritje, gjymtuan rëndë krimin e organizuar në Qytetin Gotham. Njëkohësisht, prania e oficerëve të policisë korruptive lejoi James Gordon të bëhet komisioner i ri, një njeri i vendosur për të zhdukur krimin kudo që ekzistonte.

GCPD ka pasur një marrëdhënie të gjatë dashuri-urrejtje me vigjilentin e qytetit i njohur si Batman. Komisioneri Gordon shkoi me të sepse Batman e mori punën. Pasardhësi i tij, komisioneri Michael Akins urdhëroi arrestimin e Batman dhe kishte sinjalin Lakuriq të larguar nga çatia e Gotham Qendror. Korrupsioni dhe kalbjet brenda departamentit të policisë gjithashtu u rritën gjatë mandatit të Akins si Komisioner.

Një vit më vonë, James Gordon është rikthyer si Komisioner, së bashku me Harvey Bullock. Harvey u kthye në provë disiplinore pas ndihmës për të ekspozuar një unazë penale të drogës. Marrëdhëniet me Batman, duke përfshirë Sinjalin-Lakuriq, janë krijuar edhe një herë. Personazhe të tjera nga Gotham Qendror janë shfaqur në miniserie Tales of the Unexpected, duke përfshirë Crispus Allen si Spectre. Deri tani, Shoferi Detektiv është shfaqur në një rol të folur. Nuk dihet se çfarë ka ndodhur me Komisionerin Akins, por nënkuptohet se, pas zbulimeve të korrupsionit masiv brenda departamentit, ka pasur një pastrim drastik të shtëpisë brenda departamentit.

Kate Kane iu referua Akins-it si komisioner i policisë në serinë javore 52, e cila zbulon ngjarjet e vitit të humbur. Një çështje e mëvonshme, megjithatë, tregoi një pamje të shkurtër të partisë së mirëpritur të Komisionerit Gordon. Rrethanat e largimit të Akins dhe rivendosja e Gordonit ende nuk janë shpjeguar. Maggie Sawyer është ende komandant i departamentit MCU, dhe ka përfunduar marrëdhënien e saj me ish të dashurin Toby Raines.

Divizionet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Divizioni i Vrasjeve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Divizioni i Vrasjeve: divizion që merret me vrasje dhe me disa krime serioze të jo-metahuman në Gotham. Gordoni ishte pjesëtar i kësaj divizioni para se të bëhej komisioner. Ish-hetuesi privat Jason Bard tani punon për këtë divizion.

Njësia Kryesore e Krimeve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Njësia Kryesore e Krimeve: e udhëhequr nga kapitenja Maggie Sawyer e cila më parë shërbeu në Metropol në njëjtin pozitë me policinë e këtij qyteti. MCU merret me krimet më serioze, shpesh duke përfshirë superbatakçitë ose çështjet politike.

Skuadra për përgjigjje të shpejtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Skuadra për përgjigjje të shpejtë: e udhëhequr nga togeri Gerard "Jerry" Hennelly. Kjo skuadër është njësi e SWAT të GCPD-së.

Zyra Federative e Hetimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Personelët e Zyrës Federative të Hetimit shfaqen duke përdorur vetura të zeza me drita të kuqe.