Jump to content

Deutsche Bundesbank

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Deutsche Bundesbank
Zyra qendroreFrankfurt, Hesia, Gjermani
Themeluar1957
Prona100% pronë e shtetit
PresidentJens Weidmann
Bankë qendrore eGjermanisë (1990–akoma)
Gjermanisë Perëndimore (1957–1990)
ValutaMarka gjermane (1957-2002)
Rezervat36 390 milionë USD
Paraprirë nga
Pasuar ngaBanka Qendrore Evropiane (1999)1
Faqja zyrtarewww.bundesbank.de
fn Bundesbanka ekziston akoma, por shumë funksione janë marrë përsipër nga BQE.

Deutsche Bundesbank, fjalë për fjalë "Banka Federale Gjermane", është banka qendrore e Republikës Federale të Gjermanisë dhe si e tillë, pjesë e Sistemit Evropian të Bankave Qendrore (SEBQ). Për shkak të forcës dhe madhësisë së saj të mëparshme, Bundesbank është anëtari më me ndikim i SEBQ-së. Edhe Bundesbank edhe Banka Qendrore Evropiane (BQE) janë të vendosura në Frankfurt, Gjermani. Ndonjëherë përmendet edhe si "Buba" për Bundesbank, ndërsa shkurtimi i saj zyrtar është BBk.[1]

Bundesbank u krijua më 1957 dhe pasoi pas Bank deutscher Länder, e cila prezantoi Deutsche Mark më 20 qershor 1948. Derisa euro u fut fizikisht më 2002, Bundesbank ishte banka qendrore e ish-markave gjermane ("German Mark", e njohur ndonjëherë në anglisht si "Deutschmark").

Bundesbank u respektua shumë për kontrollin e saj të inflacionit gjatë gjysmës së dytë të shekullit të 20-të. Kjo e bëri Markun gjerman një prej monedhave më të respektuara, dhe Bundesbank fitoi ndikim indirekt të konsiderueshëm në shumë vende evropiane.

Historia e Bundesbank si një organizatë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Selia në Frankfurt (që nga viti 1972)

Historia e Bundesbank është e lidhur pazgjidhshmërisht me historinë e monedhës gjermane pas Luftës së Dytë Botërore. Pas shkatërrimit të plotë pas luftës, Reichsmark-i i vjetër ishte praktikisht i pavlefshëm, dhe një reformë e monedhës u zbatua në zonat e okupimit perëndimor, përfshirë Berlinin Perëndimor: më 21 qershor 1948, D-Mark, ose Deutsche Mark, zëvendësuan Reichsmark. Reforma e monedhës u bazua në ligje të miratuara nga qeveria ushtarake Aleate. Në përgatitje, Fuqitë Perëndimore krijuan një sistem të ri dy-nivelësh të bankës qendrore në zonat e okupuara; në strukturën e saj federale, ajo u modelua në Sistemin e Rezervave Federale të Sh.B.A. Ai përbëhej nga bankat qendrore të shteteve (Länder) të zonave të okupimit të Gjermanisë Perëndimore dhe deutscher i Bankës Länder në Frankfurt am Main, i cili u krijua në 1 mars 1948.

Presidentët e Bundesbank[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Presidentët e paraardhësve të Bundesbank[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Presidentët e Bundesbank[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • 1958–1969: Karl Blessing
  • 1969–1977: Karl Klasen
  • 1977–1979: Otmar Emminger
  • 1980–1991: Karl Otto Pöhl
  • 1991–1993: Helmut Schlesinger
  • 1993–1999: Hans Tietmeyer
  • 1999–2004: Ernst Welteke
  • 2004: Jürgen Stark, president i përkohshëm
  • 2004–2011: Axel A. Weber
  • Që nga viti 2011: Jens Weidmann

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

50°08′02″N 08°39′35″E / 50.13389°N 8.65972°E / 50.13389; 8.65972