Jump to content

Marka gjermane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Deutsche Mark Banknotes

Marka gjermane (gjermanisht: Deutsche Mark; Anglisht : German mark), shkurtuar " DM " ose " D-Mark, ishte monedha zyrtare e Gjermanisë Perëndimore nga viti 1948 deri në 1990 dhe më vonë e Gjermanisë së bashkuar nga viti 1990 deri në adoptimin e euros në 2002. Në anglisht, zakonisht quhej " marka gjermane". Një markë gjermane ndahej në 100 pfenniga .

Ajo u lëshua për herë të parë nën pushtimin aleat në 1948 për të zëvendësuar Reichsmark dhe shërbeu si monedha zyrtare e Republikës Federale të Gjermanisë që nga themelimi i saj. Më 31 dhjetor 1998, Këshilli i Bashkimit Evropian caktoi kursin e pakthyeshëm të këmbimit, në fuqi më 1 janar 1999, për markën gjermane në euro si DM 1,95583 = 1 €. [1] Në vitin 1999, marka gjermane u zëvendësua nga euro; monedhat dhe kartëmonedhat e tij mbetën në qarkullim, të përcaktuara në euro, deri në prezantimin e kartëmonedhave dhe monedhave euro më 1 janar 2002. Marka gjermane pushoi së qeni mjet ligjor menjëherë me futjen e euros, në ndryshim nga vendet e tjera të eurozonës, ku euro dhe monedha e trashëguar qarkulluan krah për krah deri në dy muaj. Monedhat dhe kartëmonedhat e markave vazhduan të pranoheshin si forma të vlefshme pagese në Gjermani deri më 28 shkurt 2002.

Deutsche Bundesbank ka garantuar që të gjitha markat gjermane në formën e parave të gatshme mund të shndërrohen në euro për një kohë të pacaktuar, dhe një mund ta bëjë këtë personalisht në çdo degë të Bundesbank në Gjermani. Kartëmonedhat dhe monedhat madje mund të dërgohen në Bundesbank me postë. [2] Në vitin 2012, u vlerësua se rreth 13.2 miliardë marka ishin në qarkullim, me një sondazh nga viti 2011 që tregonte një shumicë të ngushtë të gjermanëve që favorizonin rivendosjen e monedhës (megjithëse vetëm një pakicë besonte se kjo do të sillte ndonjë përfitim ekonomik). [3] [4]

Monedhat e para të markës gjermane u emetuan nga Banka gjermane Länder në 1948 dhe 1949. Nga viti 1950, mbi monedhat u shfaq mbishkrimi Bundesrepublik Deutschland (Republika Federale e Gjermanisë). Këto monedha u emetuan në prerjet 1pf, 2pf, 5pf, 10pf dhe 50pf. Monedhat 1pf dhe 2pf ishin prerë me çelik të veshur me bronz (megjithëse gjatë disa viteve 2pf u emetua në bronz të ngurtë) ndërsa 5pf dhe 10pf ishin çeliku të veshur me bronz dhe 50-pfennig ishte në cupronikel . Në vitin 1950, cupronikel DM Janë lëshuar 1 monedhë, ndërsa një kuronikel DM 2 dhe një argjend 0,625 DM 5 u liruan në 1951. Kupronikeli zëvendësoi argjendin në DM 5 në 1975. DM 2 dhe DM 5 monedha janë përdorur shpesh për tema përkujtimore, megjithëse zakonisht vetëm dizajni gjenerik për DM5 është menduar për qarkullim. Përkujtimore DM argjendi Janë emetuar edhe 10 monedha të cilat në mënyrë periodike kanë gjetur rrugën në qarkullim. Ndryshe nga vendet e tjera evropiane, Gjermania ruajti përdorimin e monedhave më të vogla (1pf dhe 2pf) deri në miratimin e euros.

Pamja e përparme e emetimit special të arit të vitit 2001 të monedhës DM1
  1. ^ "Determination of the euro conversion rates". European Central Bank. 1999-01-01. Arkivuar nga origjinali më 2007-12-01. Marrë më 2008-02-20. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Exchanging DM for euro". Bundesbank. Arkivuar nga origjinali më 2015-01-03. Marrë më 2015-01-04. {{cite web}}: |archivedate= dhe |archive-date= është specifikuar më shumë se një herë (Ndihmë!); |archiveurl= dhe |archive-url= është specifikuar më shumë se një herë (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "Why are Germans still using the deutsche mark?". theweek.com. 19 korrik 2012. Arkivuar nga origjinali më 13 dhjetor 2014. Marrë më 27 prill 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "Most Germans want Deutsche mark back, poll shows". reuters.com. 2011-10-05. Arkivuar nga origjinali më 2020-05-21. Marrë më 2021-09-24. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)