Jump to content

Monedhat Euro Gjermane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Monedhat Euro Gjermane kanë tri dizajne të ndryshme për tri seritë e tyre. Monedhat 1, 2 dhe 5 cent u dizajnuan nga Rolf Lederbogen, dizajni për 10, 20 dhe 50 cent u bë nga Reinhard Heinsdorff dhe monedhat 1 dhe 2 euro u bënë nga Heinz Hoyer dhe Sneschana Russewa-Hoyer. Të paraqitura në të gjitha dizajnet janë 12 yjet e BEsë dhe viti i shtypjes.

Përveç vitit, monedhat gjermane gjithashtu paraqesin një shkronjë të vogël si shenjë nga shtypja që tregon punishten e posaçme që shtypi atë monedhë.

Këto shkronja iu dhanë stampuesve gjermane gjatë kohës së Perandorisë Gjermane, për këtë arsye ato nuk ndjekin një rradhë të posaçme.

Dizajnet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për figura të anës së zakonshme të monedhave shikoni artikullin monedhat euro.

Monedhat Gjermane euro | Ana e sipërme ose kombëtare
€ 0.01 € 0.02 € 0.05
Oak twig on back of German 1 cent coin Oak twig on back of German 2 cent coin Oak twig on back of German 5 cent coin
Lisi gjerman i cili gjithashtu u paraqit në feningun e mëparshëm.
€ 0.10 € 0.20 € 0.50
Brandenburg Gate on back of German 10 cent coin Brandenburg Gate on back of German 20 cent coin Brandenburg Gate on back of German 50 cent coin
Porta e Brandenburgut si simbol i ndarjes dhe bashkimit.
€ 1.00 € 2.00 € 2 Coin Edge
German Eagle on back of German 1 euro coin Në teh janë të shtypura fjalët "EINIGKEIT UND RECHT UND FREIHEIT" (Bashkimi dhe Drejtësia dhe Liria), motoja kombëtare e Gjermanisë dhe fillimi i himnit gjerman.
Interpretimi i Shqiponjës gjermane, simbol i sovranitetit gjerman.

Sasitë në qarkullim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vlera [1] €0.01 €0.02 €0.05 €0.10 €0.20 €0.50 €1.00 €2.00
2002 A 800.000.000 360.000.000 480.000.000 696.100.000 378.000.000 337.000.000 367.900.000 238.900.000
2002 D 840.000.000 483.000.000 504.000.000 722.000.000 367.000.000 370.200.000 368.200.000 231.400.000
2002 F 960.000.000 507.800.000 576.000.000 838.800.000 421.600.000 430.500.000 439.800.000 281.100.000
2002 G 560.000.000 311.800.000 336.000.000 494.300.000 251.900.000 256.560.000 266.400.000 181.000.000
2002 J 840.000.000 419.400.000 504.000.000 758.600.000 441.000.000 401.400.000 372.300.000 257.800.000
2002 Total 4.840.000.000 2.501.400.000 2.904.000.000 4.268.400.000 2.300.500.000 2.156.900.000 2.186.900.000 1.448.000.000
/// = nuk është shtypur, ??? = nuk dihet ende, --- = shtypur vetëm për sete
Vlera [1] €0.01 €0.02 €0.05 €0.10 €0.20 €0.50 €1.00 €2.00
2003 A --- 200.000.000 --- 50.700.000 41.900.000 --- 50.300.000 20.500.000
2003 D --- 105.000.000 --- 34.000.000 74.000.000 --- --- 22.200.000
2003 F --- 164.200.000 --- 6.000.000 82.400.000 --- --- 24.500.000
2003 G --- 80.200.000 --- 13.000.000 42.100.000 --- --- 29.100.000
2003 J --- 168.600.000 --- 25.500.000 --- 39.600.000 29.900.000 19.500.000
2003 Total - - - - - - - -
/// = nuk është shtypur, ??? = nuk dihet ende, --- = shtypur vetëm për sete
Vlera [1] €0.01 €0.02 €0.05 €0.10 €0.20 €0.50 €1.00 €2.00
2004 A 280.000.000 127.000.000 112.000.000 --- --- 82.300.000 21.900.000 31.600.000
2004 D 294.000.000 133.400.000 117.600.000 28.200.000 33.600.000 70.800.000 93.800.000 19.800.000
2004 F 336.000.000 152.400.000 134.400.000 51.400.000 --- 73.500.000 88.200.000 ---
2004 G 196.000.000 88.900.000 78.400.000 15.500.000 --- 37.400.000 41.700.000 ---
2004 J 294.000.000 133.400.000 117.600.000 --- --- --- --- 22.500.000
2004 Total - - - - - - - -
/// = nuk është shtypur, ??? = nuk dihet ende, --- = shtypur vetëm për sete
Vlera [1] €0.01 €0.02 €0.05 €0.10 €0.20 €0.50 €1.00 €2.00
2005 A 120.000.000 73.000.000 44.000.000 --- 8.000.000 --- --- ---
2005 D 126.000.000 76.700.000 46.200.000 --- 8.400.000 --- --- ---
2005 F 144.000.000 87.600.000 52.800.000 --- 9.600.000 --- --- ---
2005 G 84.000.000 51.100.000 30.800.000 --- 5.600.000 --- --- ---
2005 J 126.000.000 76.700.000 46.200.000 --- 8.400.000 --- 59.800.000 ---
2005 Total - - - - - - - -
/// = nuk është shtypur, ??? = nuk dihet ende, --- = shtypur vetëm për sete
Vlera [1] €0.01 €0.02 €0.05 €0.10 €0.20 €0.50 €1.00 €2.00
2006 A --- 108.000.000 27.000.000 --- 39.000.000 --- --- ---
2006 D --- 113.400.000 28.400.000 --- 41.000.000 --- --- ---
2006 F --- 129.600.000 32.400.000 --- 46.800.000 --- --- ---
2006 G --- 75.600.000 18.900.000 --- 27.300.000 --- --- ---
2006 J --- 148.400.000 28.400.000 --- 41.000.000 --- --- ---
2006 Total - - - - - - - -
/// = nuk është shtypur, ??? = nuk dihet ende, --- = shtypur vetëm për sete
Vlera [1] €0.01 €0.02 €0.05 €0.10 €0.20 €0.50 €1.00 €2.00
2007 A 119.400.000 100.000.000 52.400.000 --- 21.600.000 --- --- ///
2007 D 125.400.000 105.000.000 55.000.000 --- 22.700.000 --- --- ///
2007 F 143.300.000 120.000.000 62.900.000 --- 25.900.000 --- --- ///
2007 G 83.600.000 70.000.000 36.700.000 --- 15.100.000 --- --- ///
2007 J 125.400.000 105.000.000 55.000.000 --- 22.900.000 --- --- ///
2007 Total - - - - - - - -
/// = nuk është shtypur, ??? = nuk dihet ende, --- = shtypur vetëm për sete
Vlera [1] €0.01 €0.02 €0.05 €0.10 €0.20 €0.50 €1.00 €2.00
2008 A 101.200.000 80.000.000 29.200.000 ??? 15.800.000 ??? ??? 7.400.000
2008 D 106.300.000 84.000.000 30.700.000 ??? 16.600.000 ??? ??? 7.800.000
2008 F 121.400.000 96.000.000 35.000.000 ??? 19.000.000 ??? ??? 8.900.000
2008 G 70.800.000 56.000.000 20.400.000 ??? 11.100.000 ??? ??? 5.200.000
2008 J 106.300.000 84.000.000 30.700.000 ??? 16.300.000 ??? ??? 7.800.000
2008 Total - - - - - - - -
/// = nuk është shtypur, ??? = nuk dihet ende, --- = shtypur vetëm për sete

Ndryshime në të ardhmen[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

"Ana kombëtare e të gjitha denominimeve e monedhave euro në qarkullim duhet të përmbajnë një tregues të shtetit prodhues, që do të thotë emrin e një shteti anëtar ose një shkurtim të tij.

"Ana kombëtare nuk duhet të përsërisë ndonjë tregues në denominim, ose ndonjë pjesë të tij, gjithashtu nuk duhet të përsërisë emrin e valutës së vetme ose njësive të saj, përveç nëse një tregues i tillë rrjedh nga përdorimi i një alfabeti tjetër.

"Ky rekomandim duhet të jetë i vlefshëm për anën kombëtare dhe tehun e monedhave si normale ashtu edhe përkujtimore në qarkullim. Ai nuk duhet të vlejë për anën kombëtare dhe tehet e monedhave si normale edhe përkujtimore që janë shtypur para miratimit të këtij rekomandimi."

Paragrafet e mësipërme, në esencë, i detyron 5 anëtarë të Eurozonës të ndryshojnë anën kombëtare të monedhave të tyre. Finlanda ishte shteti i parë që e bëri këtë më 2007, Belgjika e bëri këtë më 2008 ndërsa Gjermania nuk do të ndryshojë dizajnin e saj të tanishëm për një kohë.[2]

Monedhat përkujtimore €2[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]


References[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b c d e f g "Sasitë në qarkullim". Henning Agt. Arkivuar nga origjinali më 31 dhjetor 2008. Marrë më 2008-08-19. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ No design change for Austrian and German euro coins (in German)|date = 2008-02-01 - http://www.zwei-euro.com/2-euro/%7Caccessdate[lidhje e vdekur] = 2008-02-01

External links[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]