Eurozona

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Harta e Eurozonës, 2015

Eurozona (ang: Eurozone) është një bashkim valutor i 19 nga vendeve të BE-së të cilat kanë adoptuar euron si valutë të vetme zyrtare. Momentalisht përbëhet nga Austria, Belgjika, Estonia, Finlanda, Franca, Greqia, Gjermania, Holanda, Irlanda, Italia, Latvia, Lituania, Luksemburgu, Malta, Portugalia, Qipro, Sllovakia, Sllovenia dhe Spanja.

Ndërsa tri mikroshtete Evropiane – Andorra, Monako, San Marino dhe Vatikani – kanë lidhur marrëveshje me Bashkimin Evropian, duke i lejuar ato të përdorin euron si valutë zyrtare dhe të shtypin atë,[1] ato nuk formojnë Eurozonën.[2][3] Andorra, Mali i Zi dhe Kosova janë mes atyre që përdorin euron si valutë të vetme pa kurrfarë marrëveshje.

Eurozona është ekonomia më e madhe në botë.[4] Politikat monetare të vendeve të BE-së brenda zonës janë përgjegjësi e Bankës Qendrore Evropiane, megjithëse nuk ka përfaqësim të zakonshëm, qeverisja e politikave fiskale për unionin valutor.

Antarët e Eurozonës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shteti Anëtarsimi Popullsia Nuk Përfshihet
Flag of Austria.svg Austria 1 janar 1999 8,356,707
Flag of Belgium.svg Belgjika 1 janar 1999 10,741,048
Flag of Cyprus.svg Qiproja 1 janar 2008 801,622 Qiproja Veriore
Flag of Estonia.svg Estonia 1 janar 2011 1,340,021
Flag of Finland.svg Finlanda 1 janar 1999 5,325,115
Flag of France.svg Franca 1 janar 1999 64,105,125 Kaledonia e Re Polinezia franceze Wallis dhe Futuna
Flag of Germany.svg Gjermania 1 janar 1999 82,062,249
Flag of Greece.svg Greqia 1 janar 2001 11,262,539
Flag of Ireland.svg Irlanda 1 janar 1999 4,517,758
Flag of Italy.svg Italia 1 janar 1999 60,090,430 Campione d'Italia
Flag of Latvia.svg Latvia 1 janar 2014 2,006,900
Flag of Lithuania.svg Lituania 1 janar 2015 3,436,561
Flag of Luxembourg.svg Luksemburgu 1 janar 1999 491,702
Flag of Malta.svg Malta 1 janar 2008 412,614
Flag of the Netherlands.svg Holanda 1 janar 1999 16,481,139 Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius, Sint Maarten
Flag of Portugal.svg Portugalia 1 janar 1999 10,631,800
Flag of Slovakia.svg Sllovakia 1 janar 2009 5,411,062
Flag of Slovenia.svg Sllovenia 1 janar 2007 2,053,393
Flag of Spain.svg Spanja 1 janar 1999 45,853,045
Gjithsej Eurozona 335,380,830

Shih dhe këtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ http://europa.eu/scadplus/leg/en/lvb/l25040.htm Arkivuar 23 dhjetor 2008 tek Wayback Machine |title=Agreements on monetary relations (Monaco, San Marino, the Vatican and Andorra) |accessdate=2 February 2009
  2. ^ A glossary issued by the ECB defines “euro area”, without mention of Monaco, San Marino, or the Vatican.
  3. ^ The agreements contain provisions that do not apply to the eurozone proper. For example, banks in Monaco need the consent of the ECB to gain access to national payment systems in France.
  4. ^ Stampa:Url= https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2001rank.html

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]