Jump to content

Dhimitër Vulgari

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Dimitrios Voulgaris (1802-1878).

Dhimitër Vulgari (Greqisht: Δημήτριος Βούλγαρης) (20 dhjetor 1802 – 10 janar 1878) ka qenë një luftëtar arvanitas (Arbëresh) gjatë Luftës Greke për Pavarësi të vitit 1821, i cili u bë politikan pasi u deklarua pavarësia e shtetit. Emri si e therrisnin ishte "Tsoumpes" (Xhubë) pra ne shqipen e sotme xhybja sipas stilit te veshjes te asaj kohe, mbas dalluese Osmane qe ai mbante.

Vulgari u lind ne dhjetor 20, 1802 në ishullin e Nidhra në Ishujt Saronik. Kur Lufta e Pavarësisë shpërtheu, ai mori pjesë në operacionet detare kundër forcave të Perandorisë Osmane. Pasi u arrit pavarësia, Vulgari u përfshinë në politikë si një kundërshtar i hidhur e guvernatorit Jani Kapodistria.

Në 1843, Vulgari u emërua në të sapokrijuarin Senat dhe në vitin 1847, ai u bë Ministër i Marinës. Ai u bë kryeministër për herë të parë në vitin 1855 gjatë Luftës së Krimesë. Ai u zgjodh në këtë post sërish në zgjedhjet shënuan nga korrupsioni i përhapur dhe mashtrimit. Voulgaris ishte i përfshirë në grusht shteti kundër Oto i Greqisë në tetor 1862 dhe u bë kryeministri herë më shumë. Në total, ai ishte kryeministri tetë herë, megjithatë, termat e tij në zyrë, ku karakterizohet nga korrupsioni. Së fundi, në vitin 1875, Harilla Trikupi botoi artikullin e tij të famshëm "Kush duhet fajësuar?" ("Τις πταίει;") në të përditshmen e Athinës "Times" ("koha") lidhur me mbeturinat dhe korrupsionin e qeverisë. Pas një protestë të fortë publike, Mbreti Jorgo I Vulgari shkarkohen. Shumë prej bashkëpunëtorëve të tij ishin të akuzuar në një shumëllojshmëri të akuzave dhe Vulgari vetë u sëmurë dhe vdiq në Athinë më 10 janar, 1878

Parardhësi 
Alexandros Mavrokordatos
Prime Minister of Greece
October 11, 1855 – November 25, 1857
Pasardhësi 
Athanasios Miaoulis
Parardhësi 
Gennaios Kolokotronis
Prime Minister of Greece
October 23, 1862 – February 21, 1863
Pasardhësi 
Aristeidis Moraitinis
Parardhësi 
Benizelos Rouphos
Prime Minister of Greece
November 6, 1863 – March 17, 1864
Pasardhësi 
Konstantinos Kanaris
Parardhësi 
Epameinondas Deligiorgis
Prime Minister of Greece
November 15, 1865 – November 18, 1865
Pasardhësi 
Alexandros Koumoundouros
Parardhësi 
Benizelos Rouphos
Prime Minister of Greece
June 21, 1866 – December 30, 1866
Pasardhësi 
Alexandros Koumoundouros
Parardhësi 
Aristeidis Moraitinis
Prime Minister of Greece
February 6, 1868 – February 6, 1869
Pasardhësi 
Thrasyvoulos Zaimis
Parardhësi 
Thrasyvoulos Zaimis
Prime Minister of Greece
January 6, 1872 – July 20, 1872
Pasardhësi 
Epameinondas Deligiorgis
Parardhësi 
Epameinondas Deligiorgis
Prime Minister of Greece
February 21, 1874 – May 8, 1875
Pasardhësi 
Charilaos Trikoupis

Stampa:Heads of government of Greece Stampa:Foreign Ministers of Greece