Jump to content

Dialekti Istrian

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Dialekti i Istrias është një dialekt i zhdukur i gjuhës shqipe, që flitej në fushën e Poreçit, Kroaci, deri në fund të shekullit të 19-të.[1]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nga shekulli i 13-të deri në shekullin e 17-të, për shkak të shpopullimit të gadishullit të Istrias, Republika e Venedikut ripopulloi rajonin me banorët, të cilët ndër të tjera përfshinin shqiptarët.[2] Bashkimi i dialekteve të ndryshme të folura nga kolonët çoi në formimin e dialektit shqiptar të Istrias. Teksti i vetëm mbijetues i dialektit u shkrua nga studiuesi vendas Pietro Stankovich në vitet 1830. Stankoviç regjistroi një version të Shëmbëlltyrës së Djalit Plangprishës dhe një listë fjalësh të dialektit[3].

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Albanian language - Dialects"Britannica.com Inc. Marrë 2 Mars 2012.
  2. ^ Fine, John Van Antwerp (2006-03-02). When ethnicity did not matter in the Balkans: a study of identity in pre-nationalist Croatia, Dalmatia, and Slavonia in the medieval and early-modern periods. University of Michigan Press. p. 118. ISBN 978-0-472-11414-6.
  3. ^ Altimari, Francesco (2011). "Analisi di alcuni manoscritti con testi e lessemi sull' albanese dell' Istria" Arkivuar 13 shkurt 2012 tek Wayback Machine (PDF). Ludwig Maximilian University of Munich. Retrieved 2 March 2012.