Dimri vullkanik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shndërrimi i dioksidit të squfurit në acid sulfurik, i cili kondensohet me shpejtësi në stratosferë për të formuar aerosole të imta sulfate.

Një dimër vullkanik është një ulje e temperaturave globale e shkaktuar nga pikat e acidit sulfurik që errësojnë Diellin dhe ngrenë albedon e Tokës (duke rritur reflektimin e rrezatimit diellor) pas një shpërthimi vullkanik të madh, të pasur me squfur, veçanërisht shpërthyes. Efektet klimatike varen kryesisht nga sasia e injektimit të SO2 dhe H2S në stratosferë ku ato reagojnë me OH dhe H2O për të formuar H2SO4 në një shkallë jave, dhe aerosolet H2SO4 që rezultojnë prodhojnë efektin dominues rrezatues. Aerosolet stratosferike vullkanike ftohin sipërfaqen duke reflektuar rrezatimin diellor dhe ngrohin stratosferën duke thithur rrezatimin tokësor për disa vite. Për më tepër, tendenca e ftohjes mund të zgjerohet më tej nga mekanizmat e reagimit atmosferë-akulli-oqean. Këto reagime mund të vazhdojnë të ruajnë klimën e ftohtë shumë kohë pasi aerosolet vullkanike të jenë shpërndarë.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]