Diskutim:Folja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Kjo faqe këtu është vetëm për diskutim mbi artikullin Folja. Wikipedia nxit diskutimin mes vullnetarëve të saj dhe nuk do të censurojë komente bazuar në pikëpamjet ideologjike ose politike. Wikipedia nuk do t’i ndryshojë komentet. Ato ose do të publikohen, ose do të fshihen nëse nuk u binden rregullave kryesore.
Shtyp këtu për të filluar një temë të re diskutimi.
Ju lutemi nënshkruani me: – ~~~~

Të gjitha komentet u nënshtrohen këtyre rregullave:

  • Përmbajuni temës!
  • Nuk lejohen: sharje, fyerje, fjalor i papërshtatshëm, gjuhë që përmban urrejtje, sulme personale, thirrje për dhunë ose çdo qëndrim tjetër jo i rregullt.

Me folje nuk tregohet gjendja(vetit). Për këtë punë janë mbiemrat, i madhës, i shpejt, i lagësht. Ku ta ka i përpara si në këto raste e tregon gjendje. Tani gëzohu se je i gëzueshem. Une nuk di shumë po qita e di qysh moti. Unë lahem sepse jam i zhlynë. Unë është kryefjala, kallëzuesi lahem (folje, veprim nuk është gjendje) sepse lidhëzë, jam folje ndihëmse dhe zhlynë mbiemër. Gjendja ime mundet me qenë e ... ose i ... ndërsa veprimet e mia janë folje.

Folja kam dhe jamë janë folje ndihëmse dhe kombinohen për të kriju kohën. Nuk është si në gjermanisht (anglisht?) ku foljet ndihëmse "haben" dhe "sein" përdoren të lidhura me lakimet dativ dhe akusativ. Ma tepër nuk di vetem e di që folja nuk paraqet gjendjen sepse gjendja është një veti e kryefjalës dhe nuk është veprim, e vetit janë mbiemra i madh, i shkurt, i gatë... Qe di me spjegu ma mirë urdhëno.--Hipi Zhdripi 7 Shtator 2006 15:26 (UTC)

Uppps!!!Për kuriozitet Edhe kur je duke pushu je duke vepru për me arritë një gjendje. Kur je i pushushëm nuk ke nevojë të pushoshë por të veproshë.

Po ta lexosh me vemendje do ta kuptosh se ai eshte nje perkufizim jo marramendes, por i bazuar ne vepra letrare. Me shume skam se cfare te them. Ndoshta me gjendje autoret nenkuptojne nje veprim pasiv, qe sidoqofte edhe ai futet ke veprimet. Kerkon shembuj? Per kete duhen pyetur autoret e librave.

Kur thua "Ai po ngjit shkallët" 1 tregon veprim, kur thua "Ai po rri" 2tregon gjendje (je duke ndenjur, pra gjendje dhe jo veprim) . Dori | Diskuto 9 Shtator 2006 07:24 (UTC)

Dmth folja shenon edhe gjendje. Fjalori shkruan se:

  • "Folja është pjesë ligjëratës që shënon një veprim apo gjendje dhe qe ndryshon sipas mënyrës, kohës, vetës, numrit. Folje te rregullta (te parregullta), Folje veprore (pesore, vetveprore, pavetore). Folje ndihmese, folje kalimtare (jokalimtare). Menyrat (kohet, vetat, trajtat) e foljes. Zgjedhimet e foljeve.

Tani cila prej ketyre tregon gjendje duhet analizuar dhe diskutuar. Se sipas profesoreve folja shenon nje veprim apo gjendje dhe qe ndryshon... (nje gjendje pasive mund te ndryshoje). Cfare jane foljet pasive? Uni 9 Shtator 2006 07:37 (UTC)

Folje pasive janë ato që nuk tregojnë lëvizje (p.sh. jam, fle, mendoj, etj.), kjo do të thotë edhe gjendje. Dori | Diskuto 9 Shtator 2006 07:45 (UTC)

  • Secili veprim është lëvizje nga një gjendje në tjetren. D.m.th gjendja është stacion. Edhe kur je je duke e kryer një veprim je duke jetuar, duke marrë frymë ....
  • Fle/zgjohem (në/nga gjumi,..) me anë të një veprimi po kalonë nga një gjendje në një gjendje tjetër. Cila tregonë gjendjen është që asnjëra nuk tregon sepse gjendja është veti e trupave dhe nuk janë lëvizje. Gjendja është statike d.m.th nuk ka gjendje dinamike edhe pse përdorët ky termë aty duhet të jenë së paku dy gjendje dhe në mes të tyre gjendet së paku një veprim.

Si do që të jetë po e marrim se keni të drejtë: folja tregon një gjendje . Si do të na tregojë kjo folje veprimin e kryefjalës? Gjendja nuk mund të jetë veprim. Apo ndoshta po bazoheni në foljet "kam" dhe "jam". Nëse bazoheni në to atëher në rregull por po harroni diçka këto thirren folje ndihmëse apo ma mirë me thonë pjesë që e ndihëmojnë, e zëvendësojnë. Për foljen ndihmëse jam e di që jam duke vepruar sepse po jamë, po jetoj (rasti që e spjegon që nuk është gjendje është për foljen kamë nuk e di.

Shembujt e Dorit

  1. Ai po e kryen një veprim për të sjellur shkallët nga një gjendje në tjetren
  2. "Ai po rri" - Ai po rri ... gatidu, në këmbë, i ulur.... edhe pse rri është duke u përpjekrur/vepruar të zë një gjendje.

Si do që të jetë nëse ju dy jeni aq të sigurt leni qashtu ae ju dy e kini fshi këtu përpara (me kofshit i njajti person)


Një këshillë për anash edhe pse nuk jami sigur po e gjithë kjo puna e foljeve po më duket si puna e përdorimit në raste si "jo marramendes". Kjo ndoshta është e lejushme në guhën shqipe por është sikur të thuash "buka plakë" në vend të fjalës së zakonshme "buka bajat"! (Kjo vije nga përkthimet bukvalle/troqë) më ndodhë edhe mua në mungesë të fjalës në trurin tim amo e di që është abim personal dhe jo i gjuhës, Upss dhe nuk është i gjuhës.

--Hipi Zhdripi 9 Shtator 2006 13:32 (UTC)


Hipi Zhdripi, pse perzihesh aty ku nuk merr ere? Po folja "FLE", "RRI" apo "VUAJ" a nuk paraqet gjendje??? Mos shkruaj me ketu!!!

hena nuk kisht dal ende


Sipas një shkrimi që gjenta në Diskutim:Gjuha shqipe ku flite për mbiemrin thuhet që e keni marr nga po i njëjti fjalorë se mbiemri ëshë : Mbiemër quhet ajo pjesë e ligjëratës që emërton një tipar (cilësi, veti, marrdhënie) të sendit dhe përshtatet në gjini, në numër e, për një pjesë, edhe në rasë me emrin e këtij sendi.

Kjo i sjellë në kontraditë krijusit e ati fjalori. Me fjalë tjera e bonë lomshë krejt gramatikën edhe po të thomë që qaj që e ka botu ja ka fut shkelem e ja ka qu stëpikat në hava. Edhe nëse Gramatika e një gjuhe të njësuar nuk është përmbledhje ligjesh ajo i ka disa rregulla të përkufizimit të elementeve. Nëse ato rregulla bohen guxh nuk i thojnë asaj gramatikë e gjuhës së njhësuar por gramatik popullore (dialektore apo sakate që nuk e din ku e ka venin as në lindje as në perëndim)

Per redaktuesin e mesiperm mund te them vetem dy fjale: Deshiron vertet te diskutosh per drejtshkrimin? Une nuk mund te te jap keshilla, se ti nuk do ti pranoje ato. Por po te them, qe do te ishte me mire sikur te redaktoje dicka ne ndonje fushe tjeter. Edhe mos harro te nenshkruash, qe te dime se kush je. Uni 9 Shtator 2006 14:23 (UTC)


Ai përkufizim s'është nga fjalori por nga libri Gramatika e Gjuhës Shqipe 1, botuar nga Akademia e Shkencave e Shqipërisë, Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë më 2002. Mua më duket përkufizim i saktë për mbiemrin. Çfarë është gabim tek ai përkufizim? Dori | Diskuto 9 Shtator 2006 15:17 (UTC)

Format pohore dhe mohore[Redakto nëpërmjet kodit]

Format pohore dhe mohore te fjalive Kur nje fjali pohon nje realitet , tregon pranin e nje diqkaje , ajo esht ne formen pohore Kur nje fjali mohon nje realitet , tregon pra mungesen e dickajeve , ajo esht edhe ne formen mohore. Forma pohore Nuk duhet ngaterruar fjalia deftore me fjalin pohore Fjalia deftore tregon nje fakt dhe mund te kete form pohore ose mohore keto dy fjali jan fjali deftore Forma pohore esht forma qe e verteton pranin e nje fakti : Ajo kunder vihet me formen mohore :

Gabime në artikull[Redakto nëpërmjet kodit]

Nje shembull: "Une paskam qene e pasur- e pakryer"... Pra nuk eshte e pakryer, por e kryer...etj...