Jump to content

Dita Ndërkombëtare e Familjes

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Dita Ndërkombëtare e Familjes festohet më 15 maj dhe është shpallur si dita e familjes nga Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkura në 1993 me rezolutën A/RES/47/237. Ajo pasqyron rëndësinë që u jep familjeve bashkësia ndërkombëtare. Dita Ndërkombëtare e Familjes ofron një mundësi për të promovuar ndërgjegjësimin për çështjet dhe njohuritë të proceseve shoqërore, ekonomike dhe demografike që prekin familjet. [1]

Temat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Çdo vit, sekretari i përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara i kushton vëmendje të veçantë motos së zbatueshme.

 • 2021 - "Familjet dhe teknologjitë e reja" [2]
 • 2020 - "Familjet në zhvillim: Kopenhagë & Pekin + 25" [3] [4]
 • 2019 - "Familjet dhe veprimi i klimës: Përqendrohuni te SDG-ja 13" [5]
 • 2018 - "Familjet dhe shoqëritë përfshirëse" [6]
 • 2017 - "Familjet, arsimi dhe mirëqenia " [7]
 • 2016 - "Familjet, jeta e shëndetshme dhe e ardhmja e qëndrueshme"
 • 2015 - "Burrat në krye? Barazia gjinore dhe të drejtat e fëmijëve në familjet bashkëkohore "
 • 2014 - "Familjet kanë rëndësi për arritjen e qëllimeve të zhvillimit; viti ndërkombëtar i familjes + 20"
 • 2013 - "Avancimi i Integrimit Social dhe Solidariteti ndër gjenerata"
 • 2012 - "Sigurimi i bilancit të familjes në punë"
 • 2011 - "Përballja e varfërisë familjare dhe përjashtimit social "
 • 2010 - "Ndikimi i migrimit në familjet në të gjithë botën"
 • 2009 - "Nënat dhe Familjet: Sfidat në një Botë në Ndryshim"
 • 2008 - "Etërit dhe Familjet: Përgjegjësitë dhe Sfidat"
 • 2007 - "Familjet dhe personat me aftësi të kufizuara "
 • 2006 - "Ndryshimi i Familjeve: Sfidat dhe Mundësitë"
 • 2005 - "HIV/ AIDS dhe mirëqenia familjare"
 • 2004 - "Përvjetori i dhjetë i vitit ndërkombëtar të familjes: Një kuadër për veprim"
 • 2003 - "Përgatitjet për kremtimin e dhjetëvjetorit të vitit ndërkombëtar të familjes në 2004"
 • 2002 - "Familjet dhe plakja: Mundësitë dhe Sfidat"
 • 2001 - "Familjet dhe Vullnetarët: Ndërtimi i kohezionit social"
 • 2000 - "Familjet: Agjentët dhe përfituesit e zhvillimit"
 • 1999 - "Familjet për të gjitha moshat"
 • 1998 - "Familjet: Edukatorët dhe siguruesit e të drejtave të njeriut"
 • 1997 - "Ndërtimi i familjeve bazuar në partneritet"
 • 1996 - "Familjet: Viktimat e para të varfërisë dhe të qenët i pastrehë"

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "International Day of Families". www.un.org (në anglisht). Marrë më 2021-05-17.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 2. ^ "International Day of Families, 15 May 2021". UN (në anglisht).
 3. ^ "International Day of Families 2020: Date, Theme and Quotes to Share with Your Loved Ones". News18 (në anglisht). Marrë më 2020-05-15.
 4. ^ "International Family Day 2020: The Whole Earth Is One Family". S A NEWS (në anglishte amerikane). 2020-05-15. Marrë më 2020-05-15.
 5. ^ "International Family Day: Date, Importance, Theme - All You Need To Know". NDTV.com (në anglisht). Marrë më 2020-05-15.
 6. ^ "International Day of Families, 15 May 2018". UN (në anglisht).
 7. ^ "2017 International Day of Families". UN (në anglisht).