Jump to content

Dizajneri grafik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Dizajneri grafik (graphic designer - anglisht) është relativisht emër i ri (në sh. XX) brenda dizajnit grafik, i cili është pjesë e industrisë grafike, a mirret me formësimin grafik të produkteve grafike, me kombinimin e fotografisë dhe tekstit.

Emrat e vjetër, apo thirrjet te, për të njejtin profesion janë: ; grafiku artistik, redaktori teknik, përkujdesës teknik-grafik, përkujdesës artistik, etj.

Dizajneri grafik në rend të parë i formëson, broshurat dhe materialet propaganduese për shtyp, por sot më së tepërmi mirren emitime në media elektronike.

Qëllimi kryesor i dizajnerit grafik është që ta formësojë ndonjë porosi e cila është e çartë dhe në mënyrë estetike e pranuar nga publiku.


Historia e profesionit

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ky profesion egziston nga lajmërimi i shtypit në kohën e (Gutembergut), normalisht jo në formën si egziston sot. Zhvillimin më të madh ky profesion e ka pasë rreth viteve të gjashtëdhjeta të shekullit të kaluar, duke shkur në hap me zhvillimet e industrive tjera e sidomos të industrisë së shtypit dhe mediave.

Lidhjet e jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]