Dorishtja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Zonat e përhapjes së dialekteve greke.

Dorishtja (greqisht: Δωρική διάλεκτος; latinisht: Dialectus Dorica) është një dialekt i greqishtes së lashtë që ndoshta u fut në gadishullin grek nga Ballkani gjatë pushtimit Dorian (rreth 1150 para Krishtit) dhe që në klasicitet flitej në shumë pjesë të Peloponezit, në Greqinë veriperëndimore, në Korint, në Megara, në ishujt e Kretës dhe Rodos, si dhe në jug të Italisë së sotme (Magna Graecia).

Greqishtja tsakoniane, pasardhëse e greqishtes dorike, flitet ende në bregun jugor të Peloponezit, më saktësisht në prefekturën moderne të Arkadisë dhe është një burim i konsiderueshëm interesi për gjuhëtarët.[1]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Striano, Araceli (2014). "Doric". përmbledhur nga Giannakis, Georgios K.; Bubenik, Vit; Crespo, Emilio; Golston, Chris; Lianeri, Alexandra; Luraghi, Silvia; Matthaios, Stephanos (red.). Encyclopedia of Ancient Greek Language and Linguistics (në anglisht). Vëll. 1. Brill Publishers. fq. 515–516. ISBN 978-9004225978 – nëpërmjet Academia.edu.