Jump to content

Drejtëza e Eulerit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Drejtëza e Eulerit është drejtëza e cila kalon nëpër : оrtoqendrën H, qendrën e rëndimit T dhe qendrën e rrethit të jashtëshkruar O të një trekëndëshi brinjëndryshëm.

Vërtetimin se këto tre pika i takojnë drejtëzës së njëjtë e dha Leonard Euleri për nder të tij ajo quhet drejtëza e Eulerit.

Vetitë e drejtëzës së Eulerit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • qendra e rëndimit ndodhet në mes të ortoqendrës dhe qendrës së rrethit të jashtëshkruar, ajo e ndan segmentin sipas proporcionit , pra.
  • pika e mesme e segmentit është qendër e rrethit të Eulerit

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]