Dyzet e shtatë rōnin

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Hakmarrja e dyzet e shtatë rōnin (四十七士, Shijūshichishi), i njohur gjithashtu si incidenti Akō (赤穂事件, Akō jiken) është një ngjarje historike e shekullit të 18-të në Japoni në të cilën një bandë e rōnin (samurai pa udhëheqës) mori hak për vdekjen e zotërisë së tyre. Incidenti që atëherë është bërë legjendar.

Historia tregon për një grup samurajsh të cilët mbetën pa udhëheqës pasi daimyō i tyre Asano Naganori u detyrua të kryente seppuku (vetëvrasje rituale) për sulmin ndaj një zyrtari të gjykatës me emrin Kira Yoshinaka. Pasi pritën dhe planifikuan për një vit, rōnin morën hak për nderin e zotërisë së tyre duke vrarë Kira-n. Ata më pas ishin të detyruar të bënin seppuku për krimin e vrasjes. Kjo histori e vërtetë u popullarizua në kulturën japoneze si emblematike e besnikërisë, sakrificës, këmbënguljes dhe nderit që njerëzit duhet të shfaqnin në jetën e tyre të përditshme. Popullariteti i përrallës u rrit gjatë periudhës Meiji, gjatë së cilës Japonia iu nënshtrua modernizimit të shpejtë dhe legjenda u ngulit në ligjërimet e trashëgimisë dhe identitetit kombëtar.

Anëtarët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Varrezat e 47 rōnin në tempullin Sengaku-ji, Tokio

Më poshtë janë emrat e 47 rōnin në formën vijuese: emri i familjes - pseudonimi (kemyō) - emri i vërtetë (imina).

 1. Ōishi Kuranosuke Yoshio/Yoshitaka (大石 内蔵助 良雄)
 2. Ōishi Chikara Yoshikane (大石 主税 良金)
 3. Hara Sōemon Mototoki (原 惣右衛門 元辰)
 4. Kataoka Gengoemon Takafusa (片岡 源五右衛門 高房)
 5. Horibe Yahei Kanamaru/Akizane (堀部 弥兵衛 金丸)
 6. Horibe Yasubei Taketsune (堀部 安兵衛 武庸)
 7. Yoshida Chūzaemon Kanesuke (吉田 忠左衛門 兼亮)
 8. Yoshida Sawaemon Kanesada (吉田 沢右衛門 兼貞)
 9. Chikamatsu Kanroku Yukishige (近松 勘六 行重)
 10. Mase Kyūdayū Masaaki (間瀬 久太夫 正明)
 11. Mase Magokurō Masatoki (間瀬 孫九郎 正辰)
 12. Akabane Genzō Shigekata (赤埴 源蔵 重賢)
 13. Ushioda Matanojō Takanori (潮田 又之丞 高教)
 14. Tominomori Sukeemon Masayori (富森 助右衛門 正因)
 15. Fuwa Kazuemon Masatane (不破 数右衛門 正種)
 16. Okano Kin'emon Kanehide (岡野 金右衛門 包秀)
 17. Onodera Jūnai Hidekazu (小野寺 十内 秀和)
 18. Onodera Kōemon Hidetomi (小野寺 幸右衛門 秀富)
 19. Kimura Okaemon Sadayuki (木村 岡右衛門 貞行)
 20. Okuda Magodayū Shigemori (奥田 孫太夫 重盛)
 21. Okuda Sadaemon Yukitaka (奥田 貞右衛門 行高)
 22. Hayami Tōzaemon Mitsutaka (早水 藤左衛門 満尭)
 23. Yada Gorōemon Suketake (矢田 五郎右衛門 助武)
 24. Ōishi Sezaemon Nobukiyo (大石 瀬左衛門 信清)
 25. Isogai Jūrōzaemon Masahisa (礒貝 十郎左衛門 正久)
 26. Hazama Kihei Mitsunobu (間 喜兵衛 光延)
 27. Hazama Jūjirō Mitsuoki (間 十次郎 光興)
 28. Hazama Shinrokurō Mitsukaze (間 新六郎 光風)
 29. Nakamura Kansuke Masatoki (中村 勘助 正辰)
 30. Senba Saburobei Mitsutada (千馬 三郎兵衛 光忠)
 31. Sugaya Hannojō Masatoshi (菅谷 半之丞 政利)
 32. Muramatsu Kihei Hidenao (村松 喜兵衛 秀直)
 33. Muramatsu Sandayū Takanao (村松 三太夫 高直)
 34. Kurahashi Densuke Takeyuki (倉橋 伝助 武幸)
 35. Okajima Yasoemon Tsuneshige (岡島 八十右衛門 常樹)
 36. Ōtaka Gengo Tadao/Tadatake (大高 源五 忠雄)
 37. Yatō Emoshichi Norikane (矢頭 右衛門七 教兼)
 38. Katsuta Shinzaemon Taketaka (勝田 新左衛門 武尭)
 39. Takebayashi Tadashichi Takashige (武林 唯七 隆重)
 40. Maebara Isuke Munefusa (前原 伊助 宗房)
 41. Kaiga Yazaemon Tomonobu (貝賀 弥左衛門 友信)
 42. Sugino Jūheiji Tsugifusa (杉野 十平次 次房)
 43. Kanzaki Yogorō Noriyasu (神崎 与五郎 則休)
 44. Mimura Jirōzaemon Kanetsune (三村 次郎左衛門 包常)
 45. Yakokawa Kanbei Munetoshi (横川 勘平 宗利)
 46. Kayano Wasuke Tsunenari (茅野 和助 常成)
 47. Terasaka Kichiemon Nobuyuki(寺坂 吉右衛門 信行)