Rōnin

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një shtypje blloku prej druri nga mjeshtri ukiyo-e Utagawa Kuniyoshi që përshkruan rōnin e famshëm Miyamoto Musashi duke pasur fatin e tij.

Një rōnin (Japonisht: 浪人, "vagabond") ishte një samurai pa zotëri ose mjeshtër, gjatë periudhës të Japonisë feudale (1185-1868). Një samurai u bë pa mjeshtër pas vdekjes së mjeshtrit të tij, ose pas humbjes së favorit ose privilegjit të zotërisë së tij.[1]

Në përdorimin modern japonez, ndonjëherë termi përdoret për të përshkruar një salaryman që është i papunë ose një i diplomuar i shkollës së mesme i cili ende nuk është pranuar në universitet.[2]

Statusi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas Bushido Shoshinshu ("Kodi i Luftëtarit"), samurai i kërkohej të kryente vetëvrasje rituale (seppuku) pas vdekjes së zotërisë së tij.[3][4] Ai që zgjodhi të mos e respektonte kodin ishte "më vete" dhe ishte menduar të vuante turp të madh. Padëgjueshmëria e statusit të rōnin ishte kryesisht një diskriminim i imponuar nga samurai të tjerë dhe nga daimyō (zotërinj feudal).

Si samurai të tjerë, rōnin kishin dy shpata.[5] Rōnin përdori edhe një sërë armësh të tjera. Disa rōnin - zakonisht ata që nuk kishin para - do të mbanin një (armë shkopi) ose (shkop më të vogël ose bastun) ose një yumi (hark). Shumica e armëve do të pasqyronin ryū (shkollën e arteve marciale) nga e cila ata do të vinin nëse ata ishin studentë.

Gjatë periudhës Edo, me sistemin dhe ligjet e ngurta të klasës së shogunatit, numri i rōnin u rrit shumë. Konfiskimi i çifligjeve gjatë sundimit të shōgun të tretë të Tokugawas Iemitsu rezultoi në një rritje veçanërisht të madhe të rōnin. Gjatë epokave të mëparshme, samurai mund të lëvizte midis zotërinjve dhe madje edhe midis profesioneve. Ata gjithashtu mund të martoheshin midis klasave. Sidoqoftë, gjatë periudhës Edo, samurai ishin të kufizuar dhe - mbi të gjitha - ishte e ndaluar të punësoheshin nga një mjeshtër tjetër pa lejen e zotërisë të tyre të mëparshëm.

Për shkak se ish-samurai nuk mund të merrte ligjërisht një tregti të re, ose për shkak të krenarisë të ishte e mjerë për ta bërë këtë, shumë rōnin kërkonin mënyra të tjera për të jetuar me shpatat e tyre. Ata rōnin që dëshironin punësim të qëndrueshëm dhe të ligjshëm u bënë mercenarë që ruanin karvanët e tregtisë ose truprojat për tregtarë të pasur. Shumë rōnin të tjerë u bënë kriminelë, duke vepruar si banditë dhe autobanë, ose u bashkuan me krimin e organizuar në qytete. Rōnin ishin të njohur që vepronin ose shërbenin si muskuj të punësuar për bandat që drejtonin unaza kumari, bordello, grupe mbrojtjeje dhe aktivitete të ngjashme. Shumë ishin hajdutë të vegjël dhe tallen. Segmenti kriminal i dha rōnin të periudhës Edo një reputacion të vazhdueshëm të turpit, me një imazh të të qenit banditë, ngacmuesit, prerjet dhe vagabond.

Rōnin të njohur[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Barry Till, "The 47 Ronin: A Story of Samurai Loyalty and Courage", 2005, pg. 11
  2. ^ Akihiko Yonekawa. Beyond Polite Japanese. page 25. Kodansha 2001. ISBN 4-7700-2773-7
  3. ^ Hubbard, Ben (2014-06-02). Samurai: Swords, Shoguns and Seppuku (në anglisht). The History Press. ISBN 978-0-7509-5725-0.
  4. ^ Rankin, Andrew (2012-11-20). Seppuku: A History of Samurai Suicide (në anglisht). Kodansha USA. ISBN 978-1-56836-448-3.
  5. ^ history, Kallie Szczepanski Kallie Szczepanski has a Ph D. in; College, Has Taught at the; U.S, high school level in both the; Korea. "What Was a Ronin in Feudal Japan?". ThoughtCo (në anglisht). Marrë më 2019-09-18.
  6. ^ Forbes, Andrew ; Henley, David (2012). Forty-Seven Ronin: Tsukioka Yoshitoshi Edition'David (2012). Forty-Seven Ronin: Utagawa Kuniyoshi Edition. Chiang Mai: Cognoscenti Books. ASIN: B00ADQM8II