Jump to content

E drejta e autorit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

E drejta e autorit është vetë e drejta e krijuesit. Kjo do të thotë të drejtat e bazuara në pronën intelektuale, të cilat u përkasin krijuesve lidhur me punën e tyre në fushën letrare, shkencore dhe artistike. [1]

Poseduesi i së drejtës (një personi i dytë) për shpalosje të marrë nga krijuesi nën kushte të caktuara sipas marrëveshjes a ligjit thirret posedues i veprës.

Në jetën e përditshme ky term përdoret shpesh për krijuesin dhe për poseduesin d.m.th për të drejtën e shpalosjen e punimit.

Rendesia e te drejtes se autorit

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

E drejta e autorit është shume e rëndësishme. Nuk është e drejte, madje është shkelje ligji te marrësh gjene e dikujt tjetër dhe ta paraqesësh si tënden, ne jetën reale, po kështu duhet te jete ne boten elektronike. Te gjithë ndihemi keq kur na marrin diçka tonën, por ama kur marrim gjene e tjetrit nuk na vjen dhe aq keq. Duhet ta pranojmë qe te gjithë nga pak, me dashje ose pa dashje vjedhim te drejtën e autorit ne boten elektronike, kur bëjmë një projekt, marrim informacione etj. Ne ne marrim tekstin e dikujt sa për ide dhe e përpunojmë, e kthejmë ne diçka tjetër, origjinale tonën atëherë nuk është vjedhje. Por nëse e marrim nga një tjetër, e kopjojmë dhe e paraqesim si tonin, ky ehte një gabim i madh. Prandaj duhet te ndërgjegjësohemi dhe ta respektojmë gjithmonë te drejtën e autorit.

Burimi i të dhënave

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
  1. ^ LIGJIN TË DREJTAT E AUTORIT DHE TË DREJTAT E TJERA TË PËRAFËRTA Në amëzën assembly-kosova.org Arkivuar 29 shtator 2007 tek Wayback Machine