Jump to content

Ebu el-Kasim el-Hoi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ebu el-Kasim el-Khoei (Arabisht: أبو القاسم الخوئي; Persisht سید ابوالقاسم خوئی‎‎) (19 nëntor 1899 – 8 gusht 1992) ishte një nga dijetarët shiitë. Ai lindi në Khoy, Iran në vitin 1899. Rreth moshës 13 vjeçare, ai u largua për në Irak, ku ai e morri një shtëpi në qytetin e Naxhafit dhe filloi të studioj teologjinë e shiave me dijetarët të këtij qytetit. Pas Luftës së Gjirit Persik, Khoei u arrestua nga Sadam Huseini gjatë kryengritjes masive shiite që pasoi humbjen e forcave irakiane. Ndërsa nën arrest, ai u dërgua në Bagdad dhe u detyrua të bëj paraqitje publike me Saddam Husseinin. Husseini eventualisht e lejoi Khoein për t'u kthyer në Naxhaf, por ai u vu në arrest shtëpie, dhe vdiq në vitin 1992.