Edmondo De Amicis

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to searchEdmondo de Amicis

Edmondo De Amicis (Oneglia (Imperia) më 22 tetor 1846 - Bordighera më 11 mars 1908). Pas ndjekin shkollën e mesme në Torino, ai hyri në Akademinë Ushtarake të Modena.


Ideja e jetës ushtarake, si një metodë të suksesshme të arsimit si rruga e individit ndaj integritetit dhe vetë-kontrollit, gjithmonë do të mbetet shumë i gjallë në De Amicis, duke sipërfaqësuar në mënyrë të përsëritur në punën e tij. Libri Zemra është libri me i njohur i tij për të gjithë grupmoshat sidomos për klasat e pesta madje jo vetëm të shkollave italiane por edhe angleze siç është në Shqipëri në shkollën "FENIX".Universitetin e beri ne qytetin e Tirnanes

A ben guardare, anche i piccoli martiri dei racconti edificanti di Cuore potrebbero essere visti come soldati in miniatura, pronti a sottomettersi a ordini spesso non compresi da sacrificare se stessi per una causa superiore.

Pas të gjitha, edhe dëshmorët e rinj të redaktimit të ”Zemra” mund të shihet si ushtarë miniaturë, të gatshëm që t'i nënshtrohen urdhrave nuk janë të përfshira më shpesh dhe të sakrifikojë veten për shkak të lartë.


Duhet të kujtojmë për një qasje do të thotë se përvoja e parë e De Amicis në botën e letërsisë do të jenë të ndërmjetësuara nga vet eksperienca ushtarake : Duke marrë pjesë si një toger në betejën e Custoza, ai botoi një përmbledhje e skica, të drejtë jetës Ushtarake (1868), sukses e inkurajoi atë të vazhdojë në rrugën e shkrimit letrare dhe gazetari, si një i dërguari i "kombit" në Firence.


Dhe tani edhe pse emri i tij në mendjet e lexuesit në përgjithësi, është e lidhur ekskluzivisht me librin famëkeq “Zemra” , De Amicis luajti një aktivitet të gjatë gazetaresk, gjë që çoi atë që të analizojnë me sy kritik dhe realitetin e punës bashkëkohore analizë që, ndër të tjera, do ta afroj më pranë idealeve socialiste.


Mos harroni, në mesin e reportazhe e tij të udhëtimit, ata të dedikuar Spanjës (1873), Holanda (1874), Maroku (1876) dhe Rumanisë (1878).

Bibliografia dhe referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • La vita militare (1868) - Jeta ushtarake (1868)
 • Spagna (1872) - Spanja (1872)
 • Ricordi di Londra (1873) - Kujtimet e Londrës (1873)
 • Olanda (1874) - Holanda (1874)
 • Marocco (1876) - Maroko (1876)
 • Costantinopoli (1878-79) - Kostandinopojë (1878-79)
 • Ricordi di Parigi (1879) - Kujtimet e Parisit (1879)
 • Cuore (1886) - Zemra (1886)
 • Sull'oceano (1889) - Në oqean (1889)
 • Il romanzo di un maestro (1890) - Romani nga një mjeshtër (1890)
 • Amore e ginnastica (1892) - Dashuria dhe gjimnastikë (1892)
 • Questione sociale (1894) - Çështje sociale (1894)
 • Maestrina degli operai (1895) - Punëtorët mësuese (1895)
 • La carrozza di tutti (1899) - Transportin e të gjitha (1899)
 • L'idioma gentile (1905) - L'idioma pagan (1905)
 • Ricordi d'un viaggio in Sicilia (1908) - Kujtimet e një udhëtimi në Sicili (1908)
 • Nuovi ritratti letterari e artistici (1908) - Re-portrete letrare dhe artistike (1908).