Jump to content

Efekti Leidenfrost

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pikla Leidenfrost
Demonstrimi i efektit Leidenfrost
Efekti Lajdenfrost i një pike të vetme uji

Efekti Leidenfrost ose Lajdenfrost është një dukuri fizike në të cilën një lëng, afër një sipërfaqeje që është dukshëm më e nxehtë se pika e vlimit të lëngut, prodhon një shtresë avulli izolues që e pengon lëngun të vlojë me shpejtësi. Për shkak të kësaj force shtytëse, një pikëz rri pezull mbi sipërfaqe, në vend që të ketë kontakt fizik me të. Efekti është emërtuar sipas mjekut gjerman Johann Gottlob Leidenfrost, i cili e përshkroi atë në "Një Trakt Mbi Disa Cilësi të Ujit të Zakonshëm" .

Kjo shihet më shpesh gjatë gatimit, kur pikat e ujit hidhen në një tigan të nxehtë. Nëse temperatura e tiganit është në ose mbi pikën Lajdenfrost, e cila është afërsisht 193 °C (379 °F) për ujin, uji kërcen nëpër tigan dhe kërkon më shumë kohë për të avulluar sesa do të duhej nëse pikat e ujit do të ishin spërkatur në një tigan më të freskët.

Performanca ftohëse e sipërfaqes tradicionale të strukturuar dhe STA në T = 1000 °C
Një videoklip që demonstron efektin Lajdenfrost