Jump to content

Ekonomiksi (libër shkollor)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ekonomiksi është një libër hyrës nga ekonomistët amerikanë Paul Samuelson dhe William Nordhaus . Wasshtë botuar për herë të parë në 1948, dhe është shfaqur në nëntëmbëdhjetë botime të ndryshme, më e fundit në 2009. [1] Eshte libri më i mirë i ekonomiksit për shumë dekada dhe akoma mbetet popullor, duke shitur mbi 300,000 kopje të secilit botim nga viti 1961 deri më 1976. Libri është përkthyer në dyzet e një gjuhë dhe në total ka shitur mbi katër milion kopje.

Ekonomiksi u shkrua plotësisht nga Samuelson deri në botimin e dymbëdhjetë të vitit 1985. Botimet më të reja janë rishikuar nga Nordhaus.

Influenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ekonomiks është quajtur "një libër kanonik" dhe zhvillimi i mendimit ekonomik kryesor është gjurmuar duke krahasuar katërmbëdhjetë botimet nën redaktimin e Samuelsonit.

Ekonomiksi shpiku termin " sintezë neoklasike " dhe popullarizoi konceptin, [2] duke sjellë një përzierje të ekonomisë neoklasike dhe ekonomisë Keynesiane dhe duke ndihmuar për ta bërë këtë shkollë drejtuese në ekonominë e rrjedhë në Shtetet e Bashkuara dhe globalisht në gjysmën e dytë të shekullit të 20-të.

Ai popullarizoi termin paradoks të tronditjes dhe ia atribuoi konceptin Kejvinit, megjithëse vetë Keynesi ia atribuoi autorëve të mëparshëm, dhe format e konceptit datojnë në antikitet.

Teksti i vitit 1958 prezantoi një "pemë familjare të ekonomisë", e cila deri në shekullin e 20-të përbëhej nga vetëm dy grupime, "socializëm", duke renditur Marxin dhe Lenin, dhe "sintezën neo-klasike", duke renditur Marshall dhe Keynes. Kjo paralelizoi ekonomitë e atëhershme të Luftës së Ftohtëkomunizmit Sovjetik dhe kapitalizmit Amerikan. Kjo avancoi një vështrim të thjeshtuar të shkollave konkurruese të mendimit ekonomik, duke parashtruar shkolla të cilat e konsideronin veten të dallueshme, dhe sot shumë brenda dhe pa ekonomi barazojnë "ekonominë" me "ekonominë neo-klasike", pas Samuelsonit. Botimet e mëvonshme siguruan një shtrirje të gjerë të shkollave të tjera, të tilla si shkolla austriake, institucionalizmi dhe ekonomia Marksiane .

pritje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ekonomia ishte libri i dytë shkollor Keynesian në Shtetet e Bashkuara, pas vitit 1947 The Elements of Economy , nga Lorie Tarshis . Ashtu si puna e Tarshis, Ekonomia u sulmua nga konservatorët amerikanë (si pjesë e Second Red Scare, ose McCarthyism ), universitetet që e adoptuan atë i nënshtroheshin "presionit konservator të biznesit", dhe Samuelson u akuzua për komunizëm . Megjithatë, Ekonomia doli e suksesshme dhe mbeti e aprovuar gjerësisht. Suksesi i tekstit të Samuelson, krahasuar me atë të Tarshis, që i nënshtrohej më shumë sulmeve “virulen [t]”, i atribuohet faktorëve të ndryshëm, veçanërisht stilit shkencor të shkurajuar, Samuelson, në kontrast me stilin më të angazhuar të Tarshis, dhe tekstet pasuese kanë ndjekur Samuelson style. [3] Akuzat nga konservatorët e simpative komuniste në Ekonomi vazhduan deri në vitet '80.

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Parimet e Ekonomisë , një libër shkollor i hershëm me ndikim të ngjashëm

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Amazon's page on the book
  2. ^ Blanchard, Olivier Jean (2008), "neoclassical synthesis," The New Palgrave Dictionary of Economics, 2nd Edition. Abstract.
  3. ^ Colander & Landreth (1998)

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]