Jump to content

Ekstradimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një dokument ekstradimi nga Departamenti i Policisë Saint Louis në Shtetet e Bashkuara, që kërkon ekstradimin e një të dyshuari për vrasje të dyshuar për arratisje në Auckland në Zelandën e Re, 1885.

Në një ekstradim, një juridiksion dorëzon një person të akuzuar ose të dënuar për kryerjen e një krimi në një juridiksion tjetër, në zbatim të ligjit të tjetrit.

Është një procedurë bashkëpunuese e zbatimit të ligjit ndërmjet dy juridiksioneve dhe varet nga marrëveshjet e bëra ndërmjet tyre. Përveç aspekteve ligjore të procesit, ekstradimi përfshin edhe transferimin fizik të kujdestarisë së personit që ekstradohet në autoritetin ligjor të juridiksionit kërkues.[1]

Në një proces ekstradimi, një juridiksion sovran zakonisht i bën një kërkesë zyrtare një juridiksioni tjetër sovran ("shteti i kërkuar"). Nëse i arratisuri gjendet brenda territorit të shtetit të kërkuar, atëherë shteti i kërkuar mund ta arrestojë të arratisurin dhe t'i nënshtrohet procesit të ekstradimit.[2] Procedurat e ekstradimit të cilave do t'i nënshtrohet i arratisuri varen nga ligji dhe praktika e shtetit të kërkuar.[3]

Ndërmjet vendeve, ekstradimi normalisht rregullohet me traktate. Aty ku ekstradimi është i detyruar nga ligjet, si për shembull midis juridiksioneve nënkombëtare, koncepti mund të njihet më në përgjithësi si dorëzim. Është një mekanizëm i lashtë, që daton të paktën në shekullin e 13-të pes, kur një faraon egjiptian, Ramesses II, negocioi një traktat ekstradimi me një mbret hitit, Hattusili III.[4]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Sadoff, David A. (24 dhjetor 2016). Bringing International Fugitives to Justice: Extradition and its Alternatives (në anglisht). Cambridge University Press. fq. 43. ISBN 9781107129283.
  2. ^ Stampa:Cite SSRN
  3. ^ Stampa:Cite SSRN
  4. ^ Stampa:Cite SSRN