Ekuacioni diferencial i Bernulit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

matematikë, një ekuacion diferencial i zakonshëm quhet ekuacion diferencial i Bernulit nëse është i trajtës

ku është një numër real. Ekuacioni u diskutua për herë të parë në një vepër të vitit 1695 nga Jakob Bernuli, pas të cilit është emërtuar. Zgjidhja më e hershme, megjithatë, u ofrua nga Gotfrid Lajbnic, i cili publikoi rezultatin e tij në të njëjtin vit dhe metoda e të cilit është ajo që përdoret ende sot. [1]

Ekuacionet e Bernulit janë speciale pasi janë ekuacione diferenciale jolineare me zgjidhje të njohura të sakta. Një rast i veçantë i dukshëm i ekuacionit të Bernulit është ekuacioni diferencial logjistik .

Shndërrimi në një ekuacion diferencial linear[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kur , ekuacioni diferencial është linear . Kur , është ekuacioni është i ndashëm. Në këto raste mund të zbatohen teknika standarde për zgjidhjen e ekuacioneve të atyre formave. Për dhe , zevendesimi redukton çdo ekuacion të Bernulit në një ekuacion diferencial linear

Për shembull, në rastin , duke bërë zëvendësimin në ekuacionin diferencial merret ekuacioni , i cili është një ED linear.

Zgjidhja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Le të jetë dhe

të jetë një zgjidhje e ekuacionit diferencial linear

Atëherë kemi: është një zgjidhje e ekuacionit

Dhe për çdo ekuacion të tillë diferencial, për të gjithë ne kemi si zgjidhje për .

Shembull[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Konsideroni ekuacionin e Bernulit

Funksioni i vazhdueshëm është një zgjidhje. Pjesëtimi me jep

Ndryshimi i ndryshoreve sjell ekuacionet

të cilat mund të zgjidhen duke përdorur faktorin integrues

Duke shumëzuar me ,

Ana e majtë mund të përfaqësohet si derivat i duke shbërë rregullin e produktit . Zbatimi i rregullit të zinxhirit dhe integrimi i të dyja palëve në lidhje me rezulton në ekuacione

Zgjidhja për është

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Bernoulli, Jacob (1695), "Explicationes, Annotationes & Additiones ad ea, quae in Actis sup. de Curva Elastica, Isochrona Paracentrica, & Velaria, hinc inde memorata, & paratim controversa legundur; ubi de Linea mediarum directionum, alliisque novis", Acta Eruditorum {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!). Cited in Hairer, Nørsett & Wanner (1993).
  • Hairer, Ernst; Nørsett, Syvert Paul; Wanner, Gerhard (1993), Solving ordinary differential equations I: Nonstiff problems, Berlin, New York: Springer-Verlag, ISBN 978-3-540-56670-0 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!).
  1. ^ Parker, Adam E. (2013). "Who Solved the Bernoulli Differential Equation and How Did They Do It?" (PDF). The College Mathematics Journal. 44: 89–97. ISSN 2159-8118 – nëpërmjet Mathematical Association of America. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)